ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύλληψη ιερέα για αρχαιοκαπηλία

Για αρχαιοκαπηλία συνελήφθη ένας ιερέας σε χωριό του δήμου Δωδώνης το πρωί της Τρίτης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών.

Σε έρευνα στο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν Θείο και Ιερό Ευαγγέλιο έτους 1818, καθώς και χάλκινο νόμισμα (κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων) με παραστάσεις κεφαλής και σκύλου, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και ξύλινος σταυρός με παράσταση Σταύρωσης, προερχόμενος από απόληξη τέμπλου, δύο θρησκευτικές εικόνες προερχόμενες από απόληξη τέμπλου, δίζωνη θρησκευτική εικόνα, δύο εκκλησιαστικά βιβλία, εκκλησιαστικό βιβλίο – Ευαγγέλιο και τρία οθωμανικά νομίσματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Επιπλέον, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 28.050 ευρώ, η προέλευση του οποίου ερευνάται.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν για εξέταση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Σε βάρος του ιερέα σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα

«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Γεωργία Χαλάτση

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Αιτιάσεις για νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας από την Μ. Τζούφη

Ηπειρωτικός Αγών