ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Συντονισμένες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και την παράνομη διακίνησή τους διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Ημερίδα με θέμα την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων. Θα συμμετάσχουν με ομιλίες αρχαιολόγοι και μουσειολόγοι της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, καθώς και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Φορητές εικόνες και τμήματα τέμπλων, τα οποία εκλάπησαν από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και επέστρεψαν στους ναούς ή στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, θα παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Από την αρπαγή στην επιστροφή», που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Μητρόπολης, στην οδό Κουντουριώτη. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά θα ανοίξει τις πόρτες του και για το κοινό, μετά τα εγκαίνιά του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του το καλοκαίρι στην περιοχή.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν η υπουργός, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ θα μιλήσουν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
Τέλος, έως τις 30 Ιουνίου θα υλοποιείται η εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη», στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ. Πρόκειται για μια κινητή πολιτισμική μονάδα που σχεδιάστηκε από μουσειολόγους /μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές, σπουδαστές και ενήλικο κοινό, και ο στόχος του είναι ευαισθητοποίηση του κοινού στο φλέγον ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης