ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ξεκλείδωσε» η χρήση ως εμβολιαστικό κέντρο

Ως εμβολιαστικό κέντρο, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, θα λειτουργήσει το προορισμένο για Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας κτίριο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εφόσον τελικά δεν αλλάξει και πάλι γνώμη το υπουργείο Υγείας, σε μια ιστορία που τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ.

Το κτίριο παραχωρήθηκε τελικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αντί στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο περιφερειάρχης, κάτι απόλυτα λογικό, αφού η 6η ΥΠΕ είναι αυτή που θα αναλάβει να το στελεχώσει και να το λειτουργήσει, με την περιφέρεια Ηπείρου να έχει επικουρικό ρόλο, συνδράμοντας σε εργασίες διαμόρφωσης και ενδεχομένως εξοπλισμού που θα απαιτηθεί.
Το κτίριο παρέλαβε για λογαριασμό της 6ης ΥΠΕ ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νίκος Κατσακιώρης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Θανάση Κιτσάκο και από υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου, πραγματοποίησε μια πρώτη αυτοψία και θα ακολουθήσει πλήρης καταγραφή και έκθεση για το τι θα χρειαστεί. Στον χώρο βρέθηκε στη συνέχεια και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης.
Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, η λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου δεν αναμένεται να έχει τα χαρακτηριστικά των mega εμβολιαστικών κέντρων που δημιουργήθηκαν σε άλλες περιοχές και να επιταχύνει τον ρυθμό των εμβολιασμών. Τα Γιάννενα θεωρούνται από το υπουργείο Υγείας ως μια περιοχή που ο εμβολιασμός τρέχει με γοργούς ρυθμούς, σε συνάρτηση πάντα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Σκοπός της λειτουργίας του θα είναι η μεταφορά κάποιων εμβολιαστικών γραμμών από τα δύο νοσοκομεία της πόλης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κτίριο του ΠΕΔΥ θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο μόνο για εμβόλια Pfizer. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το πώς θα στελεχωθούν, καθώς αν λειτουργήσουν με προσωπικό των νοσοκομείων, δεν ικανοποιείται το αίτημα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για απαλλαγή τους από την εμβολιαστική διαδικασία, την οποία θεωρούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για ένα μεικτό σύστημα με την κάλυψη των αναγκών και με γιατρούς των νοσοκομείων και με προσωπικό που θα διατεθεί από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες.
Η χρήση του κτιρίου του ΠΕΔΥ παραχωρήθηκε για έναν μόνο χρόνο στην 6η ΥΠΕ, με τον ΕΟΔΥ, στην κυριότητα του οποίου έχει περιέλθει, να σχεδιάζει να το αξιοποιήσει για τον σκοπό που αρχικά κατασκευάστηκε. Ωστόσο, αν οι ανάγκες εμβολιασμού μεγάλης μάζας πληθυσμού συνεχιστούν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της παραχώρησης.

Σχετικά άρθρα

Σε επόμενη επίσκεψη οι ανακοινώσεις για το κτήριο του ΕΟΔΥ

Rapid tests και στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Γιατροί στο στόχαστρο αντιεμβολιαστών