Αίθουσα Σύνταξης

Σε επόμενη επίσκεψη οι ανακοινώσεις για το κτήριο του ΕΟΔΥ

Τη βούληση να μην εγκαταλειφθεί ξανά στην τύχη του το κτήριο των Αμπελοκήπων, που λειτουργεί σήμερα ως εμβολιαστικό κέντρο κατά της covid-19, φαίνεται πως έχει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στον οποίο ανήκει.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης βρέθηκε στα Γιάννενα, αφενός για να επισκεφθεί τις κινητές μονάδες του Οργανισμού, που συνεχίζουν να διενεργούν καθημερινά τεστ στους πολίτες που επιθυμούν, σε τρία σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς και στα δύο νοσοκομεία, αφετέρου για να έχει τις πρώτες συναντήσεις με την περιφερειακή αρχή, με στόχο να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση του κτιρίου μετά το τέλος της χρήσης του ως εμβολιαστικό κέντρο.
Εξάλλου, πρόκειται για το τελευταίο από τα μεγάλα -mega- εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, που συνεχίζουν την λειτουργίας τους, αν και αυτό το διάστημα, εξαιτίας της έναρξης του εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έχει πρόσθετη χρησιμότητα.
Ο κ. Ζαούτης παρέπεμψε σε επόμενη επίσκεψή του για ανακοινώσεις και αποφάσεις, περιοριζόμενος στις δηλώσεις του να αναφερθεί γενικότερα στη συνεργασία με την Περιφέρεια για τη δημόσια υγεία. «Βρίσκομαι εδώ για να επισκεφθούμε τις κινητές μονάδες, που έχουν κάνει μεγάλο έργο στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν στηρίξει τη δειγματοληψία, τον εμβολιασμό, να συναντηθώ με τα παιδιά και να τους συγχαρώ για το έργο τους. Πέρα από αυτό, για να συναντηθώ με την Περιφέρεια Ηπείρου για περαιτέρω συνεργασία και δράσεις στη δημόσια υγεία, και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην περίοδο μετά από αυτή τη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, να ξεκινήσουμε να χτίζουμε να στηρίξουμε και άλλες δράσεις στη δημόσια υγεία της περιφέρειας», σημείωσε.

Μήνυμα εμβολιασμού για τη γρίπη

Αναγκαία είναι η επένδυση στην δημόσια υγεία, για την προετοιμασία και την πρόληψη έναντι γεγονότων μεγάλης κλίμακας, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα όσα μας δίδαξαν τα τελευταία χρόνια, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να σημειώνει πως η πλειονότητα των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
«Πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, η κοινότητα εδώ και χρόνια συζητούσε πως μπορεί να έρθει μια πανδημία. Πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία και στην πρόληψη. Αν σκεφτούμε ποιά άτομα έχασαν την ζωή του την περίοδο αυτή, ήταν τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και αυτών των νοσημάτων», σημείωσε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την πανδημία, είμαστε σε ένα μεταβατική περίοδο, με την κατάσταση να είναι πιο ελεγχόμενη, καθώς –παγκοσμίως- έχουν μειωθεί οι σκληροί δείκτες.
«Να τονίζουμε όμως ότι ο ιός παραμένει και θα παραμείνει», σημείωσε, προσθέτοντας πως αναμένονται τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του σε επίπεδο ετήσιου, πιθανότατα, εμβολιασμού. «Νομίζω τα ερωτήματα που απομένουν, αν δεν έρθει βέβαια κάποια δύσκολη μετάλλαξη, γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι μεταλλάξεις πάνε προς λιγότερο σοβαρή νόσο, είναι πόσο τακτικά θα χρειάζεται ο εμβολιασμός», τόνισε ο κ. Ζαούτης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης αυτή την περίοδο.
«Η 4η δόση είναι σημαντική και βέβαια να μην ξεχάσουμε την γρίπη, που την ξεχάσαμε στην περίοδο του covid, γιατί είχαμε λιγότερα κρούσματα λόγω της τήρησης των μέτρων. Πρέπει φέτος να σκεφτούμε σοβαρά όλοι να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης, με τα ποσοστά στην Ελλάδα να ήταν χαμηλά πριν την πανδημία. Όσοι περισσότεροι μπορούν, να εμβολιαστούν κατά της γρίπης», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Σχεδόν 100 κρούσματα ημερησίως στα Γιάννενα

Rapid tests και στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες