ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τοπικιστικές διαφορές(;) πίσω από τις καταγγελίες

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», λέει ο θυμόσοφος λαός, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση των καταγγελιών, που έφερε στη δημοσιότητα η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» σε σχέση με εργασίες διαμόρφωσης εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου στο Πάπιγκο.

Τουλάχιστον με βάση την απάντηση της περιφέρειας Ηπείρου, που αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τις καταγγελίες βρίσκονται τοπικιστικές διαφορές και αντιδικίες, στις οποίες δεν επιθυμεί να εμπλακεί και υποκινούνται από ταπεινά κίνητρα.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών», σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Κάτι συμβαίνει στο Πάπιγκο», αναφέρεται σε παρέμβαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου μετά από καταγγελία (20-04-2021) και αίτηση (21-05-2021) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την οποία καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σε σχέση με τις εργασίες διαμόρφωσης εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, επισημαίνοντας σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ 23069/2005 «Απαγορεύεται κάθε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενων οδών και κάθε νέα διάνοιξη» εντός των ορίων της Ζώνης Ι του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

«Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να είναι πολλοί: δυο δήμοι, η περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ένα ή περισσότερα Υπουργεία, ο νεοσύστατος ΟΦΥΠΕΚΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά. Να τηρηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, χωρίς εκπτώσεις, και, εφόσον έγιναν παραβιάσεις κανόνων, να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Οι αποδέκτες των καταγγελιών και της αναφοράς του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Πάρκου Β. Πίνδου να πάρουν θέση. Επείγει να ενημερωθεί η κοινωνία με δημόσιο λόγο. Οι διορθώσεις – επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών, οι συντηρήσεις– βελτιώσεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, όπως και άλλες υποδομές γίνονται εντός του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας του εθνικού πάρκου, που στην περίπτωση του Ζαγορίου είναι περιοριστικό, πολύ συγκεκριμένο και δεν τροποποιείται ούτε ανατρέπεται με μια και δυο υπουργικές επισκέψεις. Τα εθνικά πάρκα αποτελούν σημαντικότατο οικολογικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πόρο για τη βιολογία της διατήρησης, την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό και δεν προσφέρονται προς οικοπεδοποίηση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

«Αποκατάσταση βατότητας» απαντά η περιφέρεια

Στην απάντησή της, η περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει κάνει γνωστό ότι έχει δώσει σαφή απάντηση (με έγγραφό της στις 26.5.2021) στις αιτιάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού περί δήθεν νέας διάνοιξης αγροτικού δρόμου στην τοπική κοινότητα Παπίγκου. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έγινε καμία διάνοιξη ή ασφαλτόστρωση, αλλά επίστρωση αμμοχάλικου σε προϋπάρχουσα αγροτική οδό προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητά της. Το είδος των εργασιών που εκτελέστηκαν, ήτοι χωματουργικές εργασίες διάστρωσης αμμοχάλικου σε αγροτικό δρόμο πλησίον του οικισμού Παπίγκου, επιβεβαιώνει μετά από αυτοψία του και το Δασαρχείο Κόνιτσας, με το υπ. αριθμ. 62053/4-6-2021 έγγραφό του το οποίο κοινοποιήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου», αναφέρει και διευκρινίζει ότι η χαλικόστρωση του αγροτικού δρόμου δε σχετίζεται με νόμιμες εργασίες μικρής κλίμακας που εκτελούνται σε παρακείμενο οικόπεδο, τις οποίες επίσης βεβαιώνει το Δασαρχείο Κόνιτσας, προσθέτοντας ότι δεν εκτελούνται σε εκτάσεις αρμοδιότητάς του.

Τέλος, επισημαίνει ότι η χαλικόστρωση υπάρχοντος αγροτικού δρόμου δεν εντάσσεται σε μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες της ΚΥΑ 23069/2005 που αφορά το Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Αντιδρούν στη «στοχοποίηση» και τις… παρενοχλήσεις