Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υψηλός βαθμός ετοιμότητας και διαρκής συνεργασία

Η βελτίωση της συνεργασίας για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων και δράσεων, με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας.

Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος, ώστε να είναι προετοιμασμένος και να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, σημειώνοντας ότι, με την εκταμίευση της επιχορήγησης από την πολιτεία για δράσεις πυροπροστασίας, προχώρησαν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε προσωπικό και μηχανήματα να ξεκινήσουν τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης από χόρτα σε δημοτικούς-αγροτικούς δρόμους και κοινόχρηστες εκτάσεις. «Χρειάζεται, ωστόσο, απαραιτήτως η ευαισθητοποίηση και άμεσες ενέργειες και από την πλευρά των πολιτών σε αυτό τον τομέα, για να μην αναγκαστούν οι υπηρεσίες του δήμου να προβούν στις κυρώσεις που προβλέπουν οι πυροσβεστικές διατάξεις. Η πυροπροστασία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, δημοτικές υπηρεσίες, πυροσβεστική υπηρεσία, πολιτική προστασία, σύσσωμες τις υπηρεσίες της πολιτείας αλλά πάνω από όλα την υπευθυνότητα και ευαισθητοποίηση των πολιτών», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συντονιστικού για την άμεση ανταπόκριση και τη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία, ευχόμενος η φετινή χρονιά να κυλήσει με όσο το δυνατό λιγότερα περιστατικά πυρκαγιάς, αν και προβλέπεται δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.
Στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την περιφέρεια Ηπείρου στον τομέα της πρόληψης, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος. «Η άμεση συνεργασία και η άμεση βοήθεια από την περιφέρεια είναι δεδομένη» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλους αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση για τις ημέρες που κρίνονται αυξημένης επικινδυνότητας από τους χάρτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Την παρουσία εναέριου μέσου πυρόσβεσης, το προσεχές διάστημα, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, πύραρχος Βασίλειος Οικονόμου. «Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλο το 24ωρο», υπογράμμισε, ζητώντας και τη συνδρομή του δήμου σε μηχανήματα (υδροφόρες, JCB) όποτε χρειαστεί, προκειμένου η επέμβαση να είναι περισσότερο αποτελεσματική και άμεση.
Την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον δήμο εξήρε από την πλευρά του ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού σταθμού Ιωαννίνων, επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει και φέτος το πυροσβεστικό όχημα του δήμου για να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών.
Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν, από την πλευρά τους, ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο Διοικητής 8ου Λ.Α.Π. Ταγματάρχης Ιωάννης Μέγας, η δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Σταυρούλα Σέλη και ο γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Αλεξίου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, επίσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και η αναπληρώτρια πολιτικής προστασίας, δημοτική σύμβουλος Γιαννούλα Γεωργούλη, επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση