ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέα ανάθεση σε ιδιώτη, επαναλαμβανόμενες καταγγελίες

Την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων και της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε νέα ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων για άλλους δύο μήνες και χωρίς καν τις τυπικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ πρόκειται για την 5η κατά σειρά σύμβαση με την ίδια εταιρία, με πρόσχημα την «τρέχουσα υγειονομική κρίση» και την ανάγκη για «αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας», ενώ υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για άλλους δύο μήνες.
«Με αυτόν τον παρελκυστικό τρόπο, ο δήμος Ιωαννιτών έχει δώσει τους τελευταίους επτά μήνες 380.000 ευρώ για αποκομιδή απορριμμάτων με δώδεκα εργαζόμενους. Όσα χρήματα δηλαδή θα μπορούσε να πληρώσει για να δουλεύουν 19 μόνιμοι εργάτες για έναν ολόκληρο χρόνο», σημειώνει, κάνοντας λόγο για συνειδητή πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις αντί για μόνιμες προσλήψεις. Και καταλήγει, απαιτώντας «να σταματήσει αυτή η φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», που κάνει λόγο για δικαίωση των καταγγελιών της «για φάμπρικα αναθέσεων στην αποκομιδή απορριμμάτων».
«Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένας μήνας, μέχρι να επαληθευτούν στο ακέραιο τα όσα υποστήριζε η “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 13 Απριλίου αναφορικά με τους δυσμενείς για τους πολίτες των Ιωαννίνων όρους, με τους οποίους η δημοτική αρχή αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων. Επισημαίναμε τότε, ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στον βωμό των “καθαρών λύσεων”, όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, φροντίζοντας ωστόσο στο ενδιάμεσο να δημιουργηθεί ένα κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μοιραία μια φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.
Αυτό ακριβώς άρχισε να γίνεται, αφού με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή έρχεται να προσθέσει μια ακόμα, πέμπτη κατά σειρά, ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων για άλλους δύο μήνες χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διασφάλιζε τον ανταγωνισμό και προφανώς μια πιο συμφέρουσα τιμή ανά τόνο για το δήμο», αναφέρει σε δελτίο τύπου η παράταξη Μπέγκα και κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι την ίδια ώρα, τεχνηέντως φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.

Σχετικά άρθρα

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα

Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ ΟΤΑ