Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μόνιμο «αγκάθι» οι ελλείψεις σε προσωπικό

Οι κύριες προτεραιότητες για την πρόληψη των πυρκαγιών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, εν αναμονή και των αλλαγών που θα φέρει στην πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη του 2019.

Ο νόμος προβλέπει την σύσταση αυτοτελών διευθύνσεων στις περιφέρειες και τμημάτων Πολιτικής προστασίας στους δήμους, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός αλλά και να υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσης.
Η πολύχρονη εμπειρία και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων έχει οδηγήσει σε μια ικανοποιητική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, κυρίως από την πλευρά των δήμων, που καλούνται με πενιχρές πιστώσεις και ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα να προχωρήσουν σε δράσεις καθαρισμού αγροτικών δρόμων και αποψιλώσεις εκτάσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε να ενώσουν τις φωνές τους δήμοι και περιφέρεια, για να ζητηθεί από την πολιτεία να προχωρήσει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των νέων τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, που εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καίρια στην πρόληψη καταστροφών από φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός στην πλειονότητα των δήμων είναι πεπαλαιωμένος, ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε να επικαιροποιηθεί από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σε συνεννόηση με τους δήμους, η καταγραφή των αναγκών τους σε πόρους και εξοπλισμό, και η περιφέρεια να σταθεί επικουρικά σε όσους δήμους αδυνατούν λόγω των ελλείψεων να αντεπεξέλθουν.

Πέρυσι τα πήγαμε καλά

Κατά τη διάρκειά της συνεδρίασης, έγινε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περσινής αντιπυρικής περιόδου, ενημέρωση για τις προετοιμασίες που γίνονται από δήμους και τις υπηρεσίες, ενώ κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και συναρμόδιων φορέων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως τόνισε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Δημήτρης Κοντογιάννης, πολλές φορές λειτουργεί αρνητικά η διάθεση δυνάμεων εκτός περιφέρειας, γεγονός που θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απόστολο Βασδέκη, το 2020 οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και οι εκτάσεις που κάηκαν κατά 25%, χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία όλων.

«Παράδοση» η καλή συνεργασία

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, και στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών/αγροτικών δρόμων, ενώ ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε.
Συνοψίζοντας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες. Πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, τον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών και την αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές.
«Εκείνο που προέχει είναι η πρόληψη. Όπως κάθε χρόνο θα συνεχίσουμε και φέτος την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές κ.λπ τους οποίους και ευχαριστώ», κατέληξε ο κ. Μαυρογιώργος.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας και Άρτας Β. Ψαθάς, οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας και Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Λιόλιος. ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης Ταξιαρχίας κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Ισχυρές συστάσεις στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης