ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βλέπουν σχέδιο διάλυσης των λαϊκών αγορών

Για διάλυση των λαϊκών αγορών, μέσω του νέου νομοσχεδίου, κατηγορούν την κυβέρνηση με κοινή τους ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» και η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

Σύμφωνα με τις δύο παρατάξεις, η πρόταση νόμου, όχι μόνο δε «βάζει τάξη» στις λαϊκές αγορές, όπως παραπλανητικά διαδίδει η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον ξέρει ο λαός μέχρι σήμερα, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης.
«Μέσα από το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει το πλήρες πέρασμα των λαϊκών αγορών στα χέρια χονδρεμπόρων και εταιρειών και την ιδιωτικοποίησή τους, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα ΣΔΙΤ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη θέσεων πωλητή, τον ορισμό της τιμής για κάθε θέση», σημειώνουν και προσθέτουν πως οι θέσεις αυτές θα δημοπρατούνται μακροπρόθεσμα, με τον φορέα να εισπράττει το ανάλογο τέλος για κάθε μία από αυτές, ενώ δικαίωμα επιδιώκεται να δοθεί για πρώτη φορά και σε εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 5% επί των θέσεων.
«Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο της συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων και ρούχων. Η επίτευξη αυτού του στόχου από τη μία θα οδηγήσει σε καταστροφή όλους τους μικρούς παραγωγούς- επαγγελματίες και από την άλλη σε κάθετη αύξηση του κόστους των προϊόντων για τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά», τονίζουν οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης, που στρέφουν τα βέλη τους και προς τις αυτοδιοικητικές αρχές.
«Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννίνων μιλάνε για ενίσχυση των λαϊκών αγορών, την ώρα που η κυβέρνηση τις διαλύει. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο…», αναφέρουν χαρακτηριστικά και απαιτούν να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών, να δοθούν περισσότερες άδειες και να εξευρεθούν χώροι για τη λειτουργία όσων παραγωγών επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις λαϊκές αγορές, με ουσιαστικό έλεγχο στη προέλευση των προϊόντων (πχ εμπορία αγροτικών προϊόντων που αγοράζονται από χονδρεμπόρους και διατίθενται παράνομα στις λαϊκές) και τέλος, να ενισχυθούν όλοι οι μικροί παραγωγοί και πωλητές που έχουν πληγεί και οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Επιφυλάξεις για το Διαχειριστικό Σχέδιο από ΛΑ.ΣΥ και ΑΡ.Π.Η

Ικανοποίηση με αστερίσκους από την ΑΡ.Π.Η.

«Λούτσα, σε υψηλό υψόμετρο» η Δρακόλιμνη