ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Λούτσα, σε υψηλό υψόμετρο» η Δρακόλιμνη

Με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την εικόνα που συνεχίζει να επικρατεί στη Δρακόλιμνη ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς, παρά τις καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη βόσκηση αγελάδων στην προστατευόμενη περιοχή, που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας.

Χαρακτηρίζοντας την αλπική λίμνη ως «λούτσα, σε υψηλό υψόμετρο…», ο κ. Γαλατάς τονίζει πως το πρόβλημα υποβάθμισης της Δρακόλιμνης υπάρχει εδώ και χρόνια και το αντιμετωπίζουν χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν εκεί κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το καταφύγιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, στην Τύμφη, ανάμεσα στο Μικρό Πάπιγκο και τη Δρακόλιμνη, περνούν 3.000 έως 4.000 επισκέπτες, με αυξητική κατεύθυνση, όπως σημειώνει. «Οι επισκέπτες απογοητεύονται, όταν, έπειτα από τόσες ώρες πεζοπορία, φθάνουν στη Δρακόλιμνη και τη βρίσκουν μέσα στις λάσπες και τις κοπριές», αναφέρει ο κ. Γαλατάς και προσθέτει πως στο παρελθόν υπήρχαν κοπάδια πρόβατα στην περιοχή, αλλά η σοφία και ο έμφυτος σεβασμός των κτηνοτρόφων για τη φύση, δεν επέτρεπε ανάλογες καταστάσεις. Ανεπιτήρητες αγελάδες κυκλοφορούν στην περιοχή από το 2012, χωρίς να υπάρξει μέριμνα από τις αρχές, με το επιχείρημα πως τα ζώα δεν φέρουν ενώτια, άρα δεν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη.
Ταυτόχρονα, παρόλο που η περιοχή ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, δεν έγινε ποτέ μελέτη βοσκοϊκανότητας της περιοχής. «Η επίπτωση της ανεξέλεγκτης βόσκησης μεγάλου αριθμού αγελάδων στην περιοχή θα έπρεπε να μελετηθεί, φυσικά ούτε αυτό έχει γίνει, καθώς δε γνωρίζουμε πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις, ιδίως για τους υγροτόπους και τα ενδημικά είδη», σημειώνει ο κ. Γαλατάς και παραθέτει δηλώσεις του δημάρχου αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, πως έχουν γίνει συστάσεις και έγγραφα, αλλά εκκρεμούν με ευθύνη του υπουργείου, οι χάρτες βόσκησης, ώστε να ληφθούν μέτρα.
«Μήπως πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει άμεσα τους σχετικούς χάρτες, ειδάλλως να καταγγείλει για ολιγωρία κι ανικανότητα το υπουργείο και την κυβέρνηση; Η περιφέρεια αποποιείται την ευθύνη για την ανεξέλεγκτη βόσκηση, η οποία έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της περίφημης Δρακόλιμνης στο Πάρκο Αώου, στην Τύμφη. Δηλώνει ότι δεν έχει μείνει αμέτοχη το προηγούμενο διάστημα σε φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή Δρακόλιμνης. Η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχει στείλει έγγραφα από το 2019 (!) για θέματα που αφορούν ανεξέλεγκτη βόσκηση. Τα έγγραφα αυτά έχουν αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου ως αρμόδια υπηρεσία να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Μήπως πρέπει το ΠΕ.ΣΥ. να απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειές της, καθώς και την ύπαρξη ή όχι κυρώσεων;», διερωτάται ο κ. Γαλατάς, εκτιμώντας πως στόχος είναι να περάσει ο χρόνος.
«Διαπιστώσαμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει. Θαρρείς και κάποιοι ροκανίζουν χρόνο. Ο/οι ιδιοκτήτης/ες δεν πειθαρχεί/ούν. Τα γελάδια ακροβολισμένα γύρω από τη Δρακόλιμνη, θα μείνουν εκεί για κάμποσο καιρό ακόμη – μάλλον κάποιοι ροκανίζουν πολύτιμο χρόνο κι απ’ του χρόνου βλέπουμε – μέχρι να κρυώσει ο καιρός και να κατέβουν χαμηλότερα. Μάλλον προς το Σκαμνέλι…», σημειώνει.
Η παράταξη που επισκέφθηκε το σημείο θέτει και ζητήματα προστασία του πληθυσμού των τριτώνων, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, αφού δε λείπουν και τα κουφάρια ζώων.
Η «Αριστερή Παρέμβαση» στην Ήπειρο σημειώνει πως «έχει προκρίνει τον δρόμο του αγώνα για να σταματήσουμε αυτή την τρελή, καταστροφική πορεία “ανάπτυξης”» και καλεί τον λαό «να πυκνώσει το μέτωπο αντίστασης κι αγώνα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα κι αυθαιρεσία, με όποιο επενδυτικό μανδύα κι αν παρουσιάζεται…».

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά δεδομένα για την Δρακόλιμνη

Ηπειρωτικός Αγών

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η Δρακόλιμνη

Γεωργία Χαλάτση

Επιφυλάξεις για το Διαχειριστικό Σχέδιο από ΛΑ.ΣΥ και ΑΡ.Π.Η