ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιφυλάξεις για το Διαχειριστικό Σχέδιο από ΛΑ.ΣΥ και ΑΡ.Π.Η

«Παρών» ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίνα Ζέκα, Κώστας Κωτσαντής και Γιώργος Πρέντζας στην υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και για το Διαχειριστικό Σχέδιο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του φακέλου υποψηφιότητας, διατηρώντας επιφυλάξεις, που εκπορεύονται από το ότι «δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις “φιλοπεριβαλλοντικές” και “φιλοπολιτισμικές” πολιτικές προθέσεις και στόχους που υπηρετούν από κοινού η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η δημοτική αρχή του δήμου Ζαγορίου».

Ως απτό παράδειγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης αναφέρουν την «από κοινού απόπειρα περιφερειακής αρχής και δημοτικής αρχής Ζαγορίου για επέκταση των ορίων του οικισμού Τ.Κ. Παπίγκου, με στόχο την έκδοση δύο οικοδομικών αδειών για κατοικίες γνωστού εφοπλιστή δίπλα στο χωριό, εκτός ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου». Όπως σημειώνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην αιτιολόγηση της ψήφου τους, η αδειοδότηση αυτή έχει προκαλέσει ήδη διεργασίες αγοραπωλησιών και σε γειτονικούς αγρούς της αδειοδοτημένης έκτασης, καθώς η περιοχή αυτή διαθέτει εξαιρετικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς τα φυσικά μνημεία της χαράδρας του Βίκου και των γεωλογικών σχηματισμών της Τύμφης, ενώ η κυβέρνηση, σε σχετική συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, έδωσε πλήρη κάλυψη στην οφθαλμοφανή παραβίαση, καθώς επικαλέστηκε ενημέρωση από τη περιφερειακή αρχή Ηπείρου και τη δημοτική αρχή Ζαγορίου. «Ο υπουργός περιορίστηκε στην αναφορά ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας βεβαιώνουν ότι οι υπό δόμηση εκτάσεις βρίσκονται εντός ορίου οικισμού παρότι καμία Υπηρεσία δε διενήργησε αυτοψία, η οποία, αν γινόταν, θα αποκάλυπτε με πολύ μεγάλη ευκολία τη δόμηση εκτός του σταθερού νοτίου ορίου του οικισμού. Ο έλεγχος περιορίστηκε στην αποδοχή της μελέτης καθορισμού του ορίου από τον ιδιώτη μελετητή μηχανικό, ο οποίος με τη σειρά του επικαλέστηκε την ταύτιση με την ανάρτηση των (αυθαίρετων) ψηφιοποιημένων ορίων από τον Δήμο στο Κτηματολόγιο», τονίζουν και καταλήγουν: «Δεν έχετε πρόβλημα προκειμένου να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα να ρισκάρετε το επιχείρημα του αδιατάρακτου ανά τους αιώνες οικισμού, όταν γίνονται εκτεταμένες παρεμβάσεις στο δομημένο του περιβάλλον. Ίσως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς για την ελαστικότητα των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO».
Θετικά στην υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, «λευκό», όμως, στο Διαχειριστικό Σχέδιο ψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς, διατηρώντας επιφυλάξεις για την επάρκεια των μέτρων προστασίας και διαφύλαξης που περιλαμβάνει για το Πολιτιστικό Τοπίο και για το κατά πόσο αυτά είναι εφαρμόσιμα στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου. «Ομοίως, ένα πλήρες σχέδιο προστασίας και διαφύλαξης της οικουμενικής αξίας και της ακεραιότητας του Πολιτιστικού Τοπίου του Ζαγορίου, αλλά και οι δεσμεύσεις της Περιφέρειας ότι θα το εφαρμόσει, οφείλουν να δοκιμαστούν κι ακολούθως να αξιολογηθούν. Οι επιθυμίες δεν μπορεί να μεταφράζονται σε πολιτικά συμπεράσματα. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καταδεικνύει την ανησυχία των κρατών να ανταποκριθούν στις απειλές για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την υλοποίηση στόχων, θέσπιση μέτρων, κατάρτιση διεθνών βάσεων δεδομένων, ανάδειξη κρίσιμων κατευθυντήριων γραμμών για να ακολουθήσουν οι φορείς, την εφαρμογή σε μονοπάτι με σήμανση. Οι συμμετέχοντες φορείς, σε κάθε περίπτωση, θα κληθούν να καταθέσουν τους δείκτες ετοιμότητας και υλοποίησης σε τέτοιου εύρους υποστήριξη», αναφέρει στη αιτιολόγηση της ψήφου του.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής