ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

600.000 ευρώ από τη Βουλή για Μνημείο Πεσόντων και ανάδειξη ιστορικών θέσεων μαχών στο Καλπάκι

Σε νέα τροχιά μπαίνει το έργο «Ανάδειξη– ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι– Μνημείου Πεσόντων», για το οποίο είχε εξασφαλιστεί το 2008 ποσό 500.000 ευρώ από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, χωρίς ωστόσο αυτό να διατεθεί στον δήμο Πωγωνίου.

Μετά από επιστολή του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα, δίνοντας το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση του δήμου με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000.
«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου τιμής και μνήμης με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000 ευρώ. Η συμβολή του κ. Τασούλα ήταν πολύτιμη στην κατεύθυνση υλοποίησης μίας δέσμευσης του αείμνηστου Δ. Σιούφα και τον ευχαριστούμε πολύ. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία και να τιμούμε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους για την ελευθερία, κι αυτό το σπουδαίο έργο θα επιτελέσει αυτόν ακριβώς τον σκοπό», σημειώνει σε δήλωσή του ο Κ. Καψάλης, ευχαριστώντας, παράλληλα, τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα και την Ένωση Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Το Έργο «Ανάδειξη- ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι» περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους έργων, µε βασικότερο αυτό της κατασκευής Μνημείου Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος», στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου Μαχητή. Βασικός σκοπός του έργου είναι να τιμηθούν οι αγωνιστές και οι πεσόντες του Έπους 1940 και να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής.
«Το Μνηµείο Πεσόντων, σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, το Πολεµικό Μουσείο Καλπακίου και τις αναπλάσεις ιστορικών θέσεων μαχών, θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη ενότητα παρεμβάσεων ανάδειξης, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του δήμου Πωγωνίου.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου