ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στα φαρμακεία των Ιωαννίνων τα… self tests

Rapid tests, που απαιτούν μια προσεκτικότερη διαχείριση για ασφαλές αποτέλεσμα, και όχι self tests, έφτασαν και στα φαρμακεία των Ιωαννίνων, προκειμένου να διατεθούν αρχικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων τη Δευτέρα.

Η διαφορά έγκειται στο ότι τα rapid test είναι ρινοφαρυγγικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια, και όχι ρινικά, που είναι πιο εύκολα στην χρήση από τον κάθε πολίτη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτρη Μήτρικα, ότι οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθήσουν με πολύ προσεκτικά βήματα τις οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί ένα ψευδές αποτέλεσμα.
Το δεύτερο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι φαρμακοποιοί, είναι οι πολυσυσκευασίες στις οποίες παρέλαβαν τα tests. Οι συσκευασίες περιέχουν 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση, 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικούς σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test. Κανονικά θα έπρεπε το κάθε τεστ να είναι σε ατομική συσκευασία, χωρίς οι φαρμακοποιοί να καλούνται να κάνουν τον διαχωρισμό, όπως ανέφερε ο κ. Μήτρικας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως οι επόμενες παρτίδες θα έρθουν σε ατομικές συσκευασίες, καθώς, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το πρόβλημα αφορά μόνο τη συγκριμένη εταιρεία.
Ήδη, στο μεταξύ, βρίσκεται στον αέρα η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, μέσω της οποίας δηλώνονται από τους πολίτες τα αποτελέσματα των ατομικών τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Μήτρικας, χωρίς προβλήματα λειτουργεί και το σύστημα μέσω του οποίου δηλώνεται με τον ΑΜΚΑ η παραλαβή των τεστ από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μάλιστα, ο κ. Μήτρικας απηύθυνε έκκληση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα test μέχρι και αύριο Παρασκευή, και να μην περιμένουν το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα εφημερεύει ένας μικρός αριθμός φαρμακείων, αφενός για να αποφευχθούν ουρές και συνωστισμός αφετέρου γιατί κάθε φαρμακείο διαθέτει συγκεκριμένη ποσότητα τεστ.

Σχετικά άρθρα

Σε κλίμα ανησυχίας η επιστροφή στα σχολεία

Επεκτείνεται στους 12-17 ετών η διάθεση των self tests

Ένωση Φοροτεχνικών- Μην ασχολείστε με τη δήλωση των self tests

Γεωργία Χαλάτση