ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένωση Φοροτεχνικών- Μην ασχολείστε με τη δήλωση των self tests

Να μην εμπλακούν με τη δήλωση των αποτελεσμάτων των self tests των εργαζομένων που εντάσσονται στον υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, καλεί τα μέλη της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα και οι εργαζόμενοι των προβλεπόμενων από την ΚΥΑ κλάδων πρέπει να δηλώνουν υποχρεωτικά μία μέρα πριν την εργασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα για να προσέρχονται στην εργασία τους, εφόσον δεν είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Ο εργοδότης, εφόσον εργάζεται στην επιχείρησή του, πρέπει να υποβληθεί και αυτός σε self test, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πού θα δηλώνεται.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον εργαζόμενό του για την προβλεπόμενη διαδικασία και ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, ενώ η μη τήρησή της επιφέρει υψηλά πρόστιμα στην επιχείρηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σπύρος Μπέκας, προσθέτοντας πως η διαδικασία δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με ευθύνη του εργαζόμενου ως «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελεσμάτων covid-19», δίνοντας την συγκατάθεσή του για πρόσβαση του εργοδότη του στο περιεχόμενο της δήλωσης.

«Επισημαίνουμε, προειδοποιούμε και ζητάμε από τους συναδέλφους λογιστές/φοροτεχνικούς τη μη εμπλοκή τους στη δήλωση αποτελεσμάτων των self tests, διότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι τεράστιος, με αποτελέσματα που δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, λόγω των ειδικών πρωτόγνωρων συνθηκών, τόσο οικονομικά όσο και σε ζητήματα προσωπικής ευθύνης και αξιοπιστίας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε τρίτος να δηλώσει αποτέλεσμα άλλου; Θα ελέγξει το test ή θα αρκεστεί στον λόγο του εργαζόμενου;», τόνισε ο κ. Μπέκας.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων