ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δώδεκα φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους στην Ιόνια

Δώδεκα περιπτώσεις φορτηγών που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης– παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου εντοπίστηκαν κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο πλαίσιο συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

Μετά από ενδελεχείς ελέγχους, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ηλεκτρονικής συνδεσμολογίας, με την οποία ο οδηγός μπορούσε να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων του ταχογράφου αναφορικά με τη δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα). Επίσης, από την επισταμένη μελέτη των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου προέκυψε η μη αποτύπωση των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.
Οι παραπάνω μηχανισμοί αφαιρέθηκαν, τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν, έως ότου αποκατασταθεί η ορθή λειτουργία των ταχογράφων, και βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκε οδηγός φορτηγού να οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.
Οι ειδικοί έλεγχοι στα φορτηγά συνεχίζονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ηπείρου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω ασφαλτικών εργασιών στην Ιόνια Οδό

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα Αβγό – Εγνατία