ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ημέρα διεκδίκησης για δεύτερη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σε ημέρα διεκδίκησης μετατράπηκε για μια ακόμη χρονιά, δεύτερη σε συνθήκες πανδημίας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με επίκεντρο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ξεπερνούν τους 500, που σημαίνει ότι το 25% του προσωπικού του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Ηπείρου εργάζεται σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας, αλλά και ομηρίας. Ταυτόχρονα, όπως αναδείχθηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας, αβεβαιότητα υπάρχει και για τις υπηρεσίες που στελεχώνουν οι συμβασιούχοι, υπηρεσίες κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο, αφού πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές και καθαρίστριες.
Η μετατροπή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε νοσοκομεία «μιας νόσου» λόγω της έλλειψης προσωπικού, αποτελεί μια απόδειξη της ανάγκης στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως τονίστηκε κατά την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζόμενων, αλλά και πολλών ακόμη πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων, που στηρίζουν το αίτημα της μονιμοποίησης. Εξάλλου, όπως τόνισε η εκπρόσωπος των συμβασιούχων Ελένη Γκόγκου, είναι πασιφανές πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Την ανάγκη η πολιτεία να ανταποκριθεί επιτέλους στο διαχρονικό αυτό αίτημα, αλλά και στην ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μετά και τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Φλούδας.
Στην περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασης εργαζόμενης στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αναφέρθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Πρέντζας, τονίζοντας πως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία, κατά την οποία δεν μπορούν ούτε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Στήριξη στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου εκφράζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, όπως τόνισε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου Μπάμπης Παππάς, τονίζοντας πως οι ελλείψεις στον χώρο της υγείας την περίοδο της πανδημίας οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους πολίτες. Παράλληλα, στηρίζει και τη δημιουργία Επιτροπής Συμβασιούχων, ζητώντας «να πάρει σάρκα και οστά η δημιουργία ενός μετώπου εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, μα πάνω από όλα να διεκδικηθεί αποτελεσματικά και με κάθε τρόπο η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Το ΚΚΕ

Στην κυριαρχία των νόμων της «αγοράς» και της πολιτικής της επιχειρηματικότητας, του κριτηρίου «κόστους – οφέλους» και των περικοπών στις δημόσιες μονάδες υγείας, που ακολουθεί η κυβέρνηση, αποδίδει τις ελλείψεις και την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.
«Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται ότι ο λαός έμεινε και παραμένει εκτεθειμένος στη διασπορά του κορωνοϊού παρά τα διαδοχικά lockdown, όπως και ότι οι ασθενείς δεν είχαν έγκαιρα και επαρκώς όλα όσα απαιτούνται σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό, ώστε να δοθεί με τους καλύτερους όρους η μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής τους. Σε αυτήν την πολιτική οφείλονται οι λίστες αναμονής των ασθενών για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι χιλιάδες αποκλεισμένοι ασθενείς από αναγκαίες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης, ο πόλεμος των φαρμακοβιομηχανιών για τη διεύρυνση των αγορών και των κερδών τους, στερώντας από τον λαό τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό. Η πανδημία μπορεί να είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όμως, η ουσιαστική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος, που αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και το πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό σε μια ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», ανέφερε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ η Κατερίνα Μιχαλιού, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια και τον ανταγωνισμό γύρω από αυτά, που έχει οδηγήσει σε σημαντικότατες καθυστερήσεις αλλά και ανισότητες.
«Αυτό επιβεβαιώνει η μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε “σύστημα μιας νόσου”, παραμελώντας τους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες ασθενείς και κατευθύνοντάς τους, όσων αντέχει το βαλάντιο, στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβεβαιώνουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι διαγνωστικές αλυσίδες, που ενώ διαθέτουν υποδομές και προσωπικό που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ασθενών, έχουν εξασφαλίσει ασυλία από την κυβέρνηση, παρέχοντας έναντι αδράς αμοιβής ό,τι και όταν περισσεύει από τα επενδυτικά τους σχέδια», τονίζει το ΚΚΕ.

Σχετικά άρθρα

Σε συνθήκες «πολέμου» ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας