ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε συνθήκες «πολέμου» ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που συμπίπτει με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, ειδικά τα δημόσια, σε όλες της χώρες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτέλεσε την αφορμή για να ακουστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στη χώρα μας αλλά και την περιοχή μας, καθώς και η κατάσταση που βιώνει το υγειονομικό προσωπικό, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες «πολέμου».
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε προστατευτικό υλικό αλλά και το πάγιο αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ και την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα βρίσκονται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και αναδεικνύονται στην περίοδο αυτή με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ.
Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», δια των προέδρων τους Γιώργου Φλούδα και Κωνσταντίνου Καλαμπόκα, σημείωσαν πως προς το παρόν και σε επίπεδο προετοιμασίας τα δύο νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ωστόσο η ανασφάλεια του προσωπικού για αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εντείνεται λόγω των ελλείψεων σε προστατευτικό υλικό.
«Η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και σε μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες δε θα είναι πρόσκαιρες. Μέσα σε ένα τόσο θολό τοπίο, όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και κυρίως η πολιτεία για την εξεύρεση υγειονομικού υλικού, ώστε οι εργαζόμενοι να μη νιώθουν ανασφάλεια και ευάλωτοι στον ιό», σημείωσε ο κ. Φλούδας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ιδιώτες που στηρίζουν την ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά και την περιφέρεια Ηπείρου, που χορήγησε πρόσφατα και προστατευτικά μέσα. «Πρέπει να έχουμε τα μέσα, που θα μας βγάλουν νικητές», πρόσθεσε και έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει και τρίτη Μονάδα Λοιμωδών στο ΠΓΝΙ. «Η πολιτεία πρέπει να σκεφτεί αυτό το προσωπικό και την επόμενη ημέρα», κατέληξε.
Η μέρα με την ημέρα αναπλήρωση του αναλώσιμου, προστατευτικού υλικού, προβληματίζει και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», με τον πρόεδρο Κ. Καλαμπόκα να τονίζει πως αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και διαρκή ανησυχία στο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι ζητούν μόνιμες προσλήψεις, όπως και την μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει εμπειρία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητούν περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους, ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, και την ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.
«Η προετοιμασία και από τη διοίκηση είναι σε καλό επίπεδο, το βασικότερο όμως είναι έλλειψη αναλώσιμων, η οποία είναι γενικότερη στην αγορά και αυτό μας ανησυχεί. Αν θα έχουμε τα υλικά όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά περιστατικά. Γίνεται μια καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε.

Αγωνιστικός εορτασμός από ΕΚΙ και ΠΑΜΕ

Με δράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στο κέντρο, όσο και στις εισόδους των δυο νοσοκομείων της πόλης πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα η πανελλαδική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΜΛ ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες.
Με σύνθημα «σπάμε την σιωπή – δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού», το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει την άμεση ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τον εφοδιασμό των υγειονομικών με μέσα προστασίας, την επίταξη χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ και διαγνωστικών και εργαστηριακών κέντρων του ιδιωτικού τομέα.
Στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ αναφέρθηκε εκ μέρους της επιτροπής αγώνα ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας ο ειδικευόμενος γιατρός του «Χατζηκώστα» Δημήτρης Κώτσης, ενώ μήνυμα για την ανάγκη λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων για το σύνολο των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, έστειλε εκ μέρους του ΕΚΙ η Χριστίνα Τουλκιαρίδου.
Παρών στην δράση και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομία και περιοριστικά μέτρα, αλλά με καλά στελεχωμένο, δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας και προστατευτικά μέτρα για όλους.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο