ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οκτώ «Πράσινα Σημεία» στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020

Με προϋπολογισμό 967.200 ευρώ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» στον δήμο Ιωαννιτών, σε έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Ανατολής, πλησίον της Λεωφόρου Νιάρχου.

Ταυτόχρονα, με αποφάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του Ε. Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» οι πράξεις για την κατασκευή ακόμη επτά «Πράσινων Σημείων» στους δήμους της περιφέρειας, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν την αλυσίδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, το «Πράσινο Σημείο» έχει προϋπολογισμό 967.200,60 ευρώ και δυναμικότητα 7.695,6 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Το «Πράσινο Σημείο» προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα την περίπτωση.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο οικόπεδο της Ανατολής, σύμφωνα με την Πράξη Ένταξης, αφορούν έργα διαμόρφωσης του γηπέδου, έργα υποδομής όπως πύλη εισόδου-περίφραξη έργου, οικίσκος εισόδου, κτίριο γενικής χρήσης, υπόστεγο, δεξαμενή πλύσης – ύδρευσης – πυρόσβεσης, στεγανή δεξαμενή λυμάτων, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (εγκατάσταση ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση θέρμανσης-εξαερισμού-κλιματισμού), έργα διαχείρισης ομβρίων, φύτευσης και άρδευσης, εσωτερικής οδοποιίας και περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δήμους, στον δήμο Ζίτσας το «Πράσινο Σημείο» έχει δυναμικότητα 822.9 t/έτος, θα δημιουργηθεί στο πρώην λατομείο «Τασούλα» και έχει κόστος 863.423,15 ευρώ.
Το «Πράσινο Σημείο» του δήμου Πάργας, με κόστος 814.878 ευρώ, είναι δυναμικότητας 977 t/έτος και θα δημιουργηθεί στη θέση «Γορίτσα».
Στην Πρέβεζα, με κόστος 695.828 ευρώ, το «Πράσινο Σημείο» ,δυναμικότητας 2.645 t/έτος, θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο της ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας. Στον δήμο Νικ. Σκουφά έχει κόστος 925.758 ευρώ και δυναμικότητα 727t/έτος, στον δήμο Αρταίων έχει κόστος 870.596 ευρώ, είναι δυναμικότητας 3.562,10 t/έτος και θα δημιουργηθεί στην περιοχή Λεροπούλα. Στον δήμο Ηγουμενίτσας το κόστος ανέρχεται σε 997.489,36 ευρώ, είναι δυναμικότητας 1.831,55 τν/έτος και θα κατασκευαστεί στη Νέα Σελεύκεια.
Τέλος, το «Πράσινο Σημείο» του δήμου Ζηρού έχει κόστος 765.138 ευρώ, δυναμικότητα 787.5 t/έτος και θα δημιουργηθεί στη θέση «Γούβες».

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου