ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πράσινη» Ήπειρος σε μια «κόκκινη» Ευρώπη

Μια από τις τέσσερις πιο ασφαλείς περιοχές, σε μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, είναι η Ήπειρος, που παραμένει «πράσινη» για δεύτερη εβδομάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα.

Μέσα σε μια «κόκκινη» Ευρώπη, η περιφέρεια της Ηπείρου κάνει τη διαφορά, καθώς, μαζί με τα Ιόνια Νησιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν τον χαμηλότερο συνδυαστικό δείκτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα διενεργούμενα τεστ, τα νέα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, κατά την οποία η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ.

Στο «πράσινο» βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τα τεστ, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους, αλλά η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο, την ώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι συγκεκριμένοι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Ήπειρο να παραμένει στην ίδια καλή κατάσταση που υπήρχε και στον χάρτη που είχε δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα.

Στόχος της δημοσίευσης των χαρτών των επιδημιολογικών στοιχείων είναι η εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δε συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

«Παραμένει η ανησυχία»

Η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πάντως, δεν προκαλεί εφησυχασμό, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ότι «παραμένει η ανησυχία», καθώς υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν.

«Στην επικοινωνία που είχα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 480 κρούσματα τη μέρα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 46 χρόνια. Υπάρχει μικρή αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Μας προβληματίζουν τα στοιχεία αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά τα ενεργά κρούσματα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αυτή την στιγμή στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.404 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Στη Βουλή τα κρούσματα στο στρατόπεδο Πετσαλίου

Πάνω από 800 μαθητές έμειναν σπίτι στην Ήπειρο