ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεκινά η ανάπλαση στη Σιαράβα

Τη δυνατότητα να εγκατασταθεί άμεσα ο εργολάβος για την ανάπλαση μιας ιστορικής γειτονιάς και ενός άκρως τουριστικού σημείου της πόλης των Ιωαννίνων, δίνει η υπογραφή της σύμβασης για το έργο διαμορφώσεων και πεζοδρομήσεων στην οδό Σιαράβα, που υπέγραψαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας «ΜΟΡΦΑ ΑΕ-ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ».

Το έργο, που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ, είχε μελετηθεί και ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για να ακολουθήσει η δημοπράτησή του τον Φεβρουάριο από τη σημερινή δημοτική αρχή. Με την υλοποίησή του, θα αλλάξει η εικόνα σε μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης, που όμως υπολείπεται σε υποδομές.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς οι εργασίες για την ανάπλαση στη Σιαράβα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
«Σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα έργα ξεπερνώντας εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αλλάξει δια παντός την εικόνα σε μία από τις ιστορικές συνοικίες της πόλης. Ο δήμος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα παρακολουθούν την εξέλιξη και σε συνεργασία με τον ανάδοχο θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ολοκλήρωση σε χρόνο μικρότερο από τον προβλεπόμενο», τόνισε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 540 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, δηλαδή σε ενάμιση περίπου χρόνο.
Το οικιστικό σύνολο της Σιαράβας περιβάλλεται από τις οδούς Ιεράρχου Γερβασίου, Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Εθνικής Αντιστάσεως, Γαριβάλδη, Μετσόβου και Ζαλοκώστα και τέμνεται από την οδό Γιοσέφ Ελιγιά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τους πολλούς και στενούς δρόμους, ενώ κατά το παρελθόν φιλοξένησε τα βυρσοδεψία της πόλης και πολλές ξυλαποθήκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δρόμοι που περιβάλλονται από τις οδούς Ιεράρχου Γερβασίου-Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Εθνικής Αντιστάσεως, Γαριβάλδη και Μετσόβου, με εξαίρεση την οδό Γιοσέφ Ελιγιά, διαμορφώνονται σε ένα δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, σε πεζόδρομους θα διαμορφωθούν οι οδοί Κ. Ράπτη, Αετοράχης, Απ. Αρσάκη, πάροδος Απ. Αρσάκη, Αγγελικής Κομνηνής, Ψαλίδα, Α’ Πάροδος Αετοράχης (Ναυτάκια), Β’ Πάροδος Αετοράχης (φούρνος) και Γ’ Πάροδος Αετοράχης (αδιέξοδο) και σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας οι Ζαλοκώστα, Δημάρχου Ιωαννίδου και Άννης Κομνηνής. Επίσης, προβλέπεται και η διαμόρφωση τμήματος του πεζοδρομίου στη συμβολή των οδών Δ. Φιλοσόφου-Εθνικής Αντίστασης.
Με τις διαμορφώσεις αυτές αναμένεται η αναβάθμιση της ιστορικής συνοικίας της Σιαράβας και της ευρύτερης περιοχής της παραλιμνίου ζώνης, καθώς δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για πεζή μετακίνηση, συμβατό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή για εμπόριο και αναψυχή.
Στην ίδια περιοχή θα γίνουν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες δικτύου οδοφωτισμού, καθώς και υποδομή δικτύου οπτικών ινών.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις γίνονται με βάση τη μελέτη που υπάρχει για το έργο και την υφιστάμενη κυκλοφοριακή μελέτη. Ωστόσο, μελλοντικά, η δημοτική αρχή στοχεύει σε μια νέα ολοκληρωμένη κυκλοφορική μελέτη για το σύνολο του δήμου Ιωαννιτών.
Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη