ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη για περισσότερους πόρους για τις κοινωνικές δομές

Την ανάγκη αύξησης των πόρων και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών αλλά και των ατόμων με αναπηρία, διαπίστωσαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δημήτρης Πάνου, σε συνάντηση που είχαν με τη συμμετοχή και του μέλους του Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ Κατερίνας Μητοπούλου.

Ο κ. Πάνου παρουσίασε την πλούσια και πολυποίκιλη δράση του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., τις δομές του αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ τόνισε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, η εγκατάσταση πυρασφάλειας στους σταθμούς, αλλά και η δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων. Αναφέρθηκε επίσης, στις δομές κοινωνικής προστασίας και στο αξιόλογο έργο που προσφέρουν, με σκοπό τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του δήμου, αλλά και στα άτομα με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. μεΑ). Τέλος, επισήμανε ότι εξετάζεται η δημιουργία δεύτερου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρου Δημιουργικής Φροντίδας και Κέντρου Ημέρας για τα άτομα με άνοια.

Από την μεριά της, η κ. Τζούφη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελεί ο ΟΚΠΑΠΑ και εκδήλωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την καταγραφή των αναγκών των πολιτών για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη σύνταξη μελετών για συμμετοχή του οργανισμού σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης του από τους κεντρικούς πόρους μέσω του δήμου Ιωαννιτών.

Ωστόσο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται μειωμένοι πόροι, κατά 164 εκ. ευρώ, για την πρόνοια, όπως και προς της αυτοδιοίκηση. «Θεωρώ ότι οι ανάγκες αυτές, που είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας, δεν πρέπει να μετακυλιστούν στους δημότες, αλλά μπορούν πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αυτή είναι η μάχη που θα δοθεί στη Βουλή», τόνισε η κ. Τζούφη.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΚΠΑΠΑ, κρίσιμη χαρακτηρίστηκε η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, καθώς το σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για 25 μόνιμες προσλήψεις απορρίφθηκε και επελέγη η διατήρηση του σημερινού εργασιακού καθεστώτος με επισφαλείς και πολλών ταχυτήτων σχέσεις εργασίας.

Συζητήθηκε, τέλος, η δυνατότητα συνεισφοράς του ΟΚΠΑΠΑ σε προσωπικό και χώρους στο εξελισσόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στην περιοχή μας.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας