ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δημοτικά τέλη ανά ζώνες ζητούν τα «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή»

Μια διαφορετική ανάγνωση της απόφασης για τα ανταποδοτικά τέλη κάνει η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι δαπάνες για τα ανταποδοτικά τέλη την τρέχουσα τριετία αυξήθηκαν από 11.042.944 ευρώ το 2019 σε 11.758.783 ευρώ το 2021.

«Από όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή, έχουν αυξηθεί τα χρήματα που δαπανούμε για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες κατά 6,50% και έχει μειωθεί δραστικά και το αποτέλεσμα των σχετικών υπηρεσιών. Δυστυχώς αυτή είναι η ουσία των ανταποδοτικών και όχι το επικοινωνιακό μοίρασμα και άπλωμα του τραχανά στα τ.μ. κατοικιών και επιχειρήσεων σε κάθε Δ.Ε. ξεχωριστά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τις δύο πρώτες χρονιές της νέας δημοτικής αρχής συντελείται μια επιπλέον σωρευτική μεταβίβαση εισοδήματος των κατοίκων του λεκανοπεδίου προς τον δήμο συνολικού ποσού 1.010.895 ευρώ (295.056 ευρώ από το 2020 και 715.839 ευρώ το 2021) σε σχέση με τα μεγέθη του 2019.
Η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» αναφέρει ότι από το 2014 επιμένει για την αναγκαιότητα του επανακαθορισμού των ανταποδοτικών τελών από μηδενική βάση με κατάργηση του ανορθολογικού διαχωρισμού ανά δημοτικές ενότητες, καθώς και δίκαιη κατανομή των ανταποδοτικών τελών σε τελείως άλλη βάση από τη σημερινή, με διαχωρισμό σε ζώνες για αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές με υποκατηγορίες για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπές κατηγορίες, όπως και σύνδεση των περιοχών-ζωνών με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, ζητά κίνητρα στα νοικοκυριά για ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή.
Τέλος, επισημαίνει ότι σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο δε συζητήθηκαν οι απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να πάμε σε σημαντική και ουσιαστική μείωση των συνολικών δαπανών με σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων και του κοινόχρηστου οδοφωτισμού.

Σχετικά άρθρα

Πινγκ-πονγκ ευθυνών για την εκτόξευση των δημοτικών τελών

Χτυπούν καμπανάκι για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων

Μηνύματα δυσαρέσκειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ