ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πινγκ-πονγκ ευθυνών για την εκτόξευση των δημοτικών τελών

Σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ πήγαιναν από... γήπεδο σε γήπεδο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι ευθύνες για την αύξηση των δημοτικών τελών στον Δήμο Ιωαννιτών, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο, με τη δημοτική αρχή να δεσμεύεται, ωστόσο, για εξορθολογισμό των τελών το επόμενο διάστημα.

Η «μάχη» της απόδοσης ευθυνών, που δεν έγινε στη Δημοτική Επιτροπή, όπου κατατέθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη του 2024, έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με την πλειοψηφία να αποδίδει ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή και η τελευταία, στη στάση της πρώην μείζονος αντιπολίτευσης.
Για αναγκαστικές αυξήσεις, λόγω της κατάστασης που παρέλαβε η δημοτική αρχή από την προηγούμενη, έκανε λόγο στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γεωργία Γιώτη. «Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα αναλάβει την ευθύνη της αύξησης των τελών. Μια ευθύνη που βαραίνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς γνώριζε την κατάσταση και επέλεξε να νίψει τας χείρας της, μετακυλώντας το βάρος στη σημερινή διοίκηση του Δήμου», σημείωσε η κ. Γιώτη, κάνοντας γνωστό πως 1,5 εκ. ευρώ θα δεσμευτεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες.
Στην τοποθέτησή του, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου ανταπέδωσε τα «πυρά», κάνοντας λόγο για πρωτοφανή αύξηση των δημοτικών τελών και «κρυφή ατζέντα» της δημοτικής αρχής.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις οι ισχυρισμοί ότι για τις αυξήσεις “φταίνε οι προηγούμενοι”. Η δημοτική αρχή, με την απόφασή της να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αποδεικνύει ότι δεν έχει προτάσεις ούτε και λύσεις για τα δύσκολα. Ο σημερινός δήμαρχος ακολουθεί την τακτική, που εφήρμοσε και στον ΦΟΔΣΑ τέσσερα χρόνια τώρα. Την τακτική των αυξήσεων, που θα τις πληρώνουν οι πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από την οποία δε λείπουν οι αιτιάσεις και προς την παράταξη «Ιωάννινα 2023». «Δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Ενότητα Πολιτών και Ιωάννινα 2023, ως ενιαία αντιπολίτευση, βρέθηκαν απέναντι σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έκαναν επίδειξη δύναμης και ισχύος σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη» την εξέλιξη αυτή, αποδίδοντάς την στην ανεπάρκεια και ολιγωρία της απελθούσας δημοτικής αρχής. «Αυξήσεις τελών δεν πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα βάρη. Από κανέναν. Πολύ περισσότερο όταν πληρώνουν για κάτι ελλιπές ή ελαττωματικό», ανέφερε, καταψηφίζοντας την αύξηση των τελών (πλην τις προβλέψεις που αφορούν στο κοινωνικό τιμολόγιο) και προτείνοντας τη σύνταξη εκτάκτου σχεδίου δραστικής μείωσης δαπανών, ώστε, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, να ελαφρυνθούν οι συνδημότες μας από το κόστος τους.
Στο κομμάτι της καθαριότητας επέμεινε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας, τονίζοντας πως η εικόνα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ενώ ψήφισε λευκό, τονίζοντας την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε αυτή την συγκυρία.
Για αψιμαχίες μεταξύ της νυν και πρώην δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κληθούν να πληρώσουν ένα ακόμη χαράτσι, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, καλώντας τη δημοτική αρχή να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μείωση των δαπανών.
Σε πολιτική επιλογή απέδωσε την αύξηση των τελών η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, λέγοντας πως και η πρώην και η νυν δημοτικές αρχές ταυτίζονται με την πολιτική, που ευνοεί το κεφάλαιο εις βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.
Στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις, ο κ. Μπέγκας απάντησε πως η δική του δημοτική αρχή δεν επιχείρησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, δαπανώντας ένα σημαντικό κονδύλιο που βρήκαν ως απόθεμα για τα έργα του οδοφωτισμού και της μετεγκατάστασης του εργοταξίου.
«Οι λόγοι της αύξησης των δημοτικών τελών είναι γνωστοί. Ενεργειακό κόστος και σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα το τέλος ταφής. Και για τα δύο υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πλην όμως δεν ενήργησαν ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μπέγκας, επαναφέροντας το θέμα του οδοφωτισμού και σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει αλλαχτεί καμία λάμπα παλιάς τεχνολογίας. «Εμείς επιμένουμε ότι η σύμβαση είναι λεόντεια υπέρ του ιδιώτη και θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Παρεμβάσεις κατά της αύξησης τελών

Την κάθετη αντίθεσή τους στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά και του μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εξέφρασαν κατά την παρέμβασή τους ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Κιοσσέ. «Οι αυξήσεις αυτή την περίοδο μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έξαρχος, ενώ από την πλευρά της η κ. Κιοσσέ πρόσθεσε πως οι μικρομεσαίοι έμποροι όχι μόνο δεν μπορούν να αντέξουν αυξήσεις, αλλά ζητούν μειώσεις και στήριξη από τον Δήμο.
Η προαναγγελθείσα κινητοποίηση, πάντως, την ώρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είχε περιορισμένη συμμετοχή και εξαντλήθηκε κυρίως στην ανάρτηση δύο πανό στα κάγκελα του Δημαρχείου.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας