ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δίνονται άδειες, δεν αντικαθίσταται το προσωπικό

Την τοποθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία, που παραμένουν ανοιχτά και λειτουργούν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους αυτή την περίοδο, ζητά ο διευθυντής του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τάσος Τόκας.

Τα ειδικά σχολεία ορθώς παραμένουν ανοιχτά, όπως σημείωσε ο κ. Τόκας, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίζεται αδιάκοπα η επαφή των παιδιών με το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, που πολλοί εργαζόμενοι λαμβάνουν, όπως δικαιούνται.

Ως προς το σκέλος των μέσων ατομικής προστασίας με την παράδοση υλικού που γίνεται και με τον κόπο των καθαριστριών, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Τόκα. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό ζήτημα με τη διαχείριση προσωπικού από την πλευρά του υπουργείου, καθώς πολλές εργαζόμενες, νέες μητέρες κατά κύριο λόγο, δικαιούνται και λαμβάνουν άδειες ειδικού σκοπού. Αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για λόγους επιβάρυνσης των εκπαιδευτικών με αλλότρια καθήκοντα, αλλά κυρίως με ζητήματα που αφορούν την παροχή φαρμάκων και την ατομική καθαριότητα των παιδιών.

«Αντί να έχει προνοήσει να αντικαθίστανται αυτοί οι εκπαιδευτικοί ώστε να ειδικά σχολεία να λειτουργούν με πολύ καλές προϋποθέσεις, αυτή τη στιγμή φορτώνεται όλο αυτό το έργο στο μισό προσωπικό. Και μάλιστα τα πράγματα γίνονται και επικίνδυνα, γιατί όταν λείπουν σχολικές νοσηλεύτριες από ένα ειδικό σχολείο, τότε κάποιος πρέπει να δώσει φάρμακα και είναι παρακινδυνευμένο να τα δώσει ένας εκπαιδευτικός. Όπως και στο ζήτημα της ατομικής καθαριότητας και αυτοεξυπηρέτησης, επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την μη ύπαρξη βοηθητικού προσωπικού. Φορτώνεται και αυτό στους εκπαιδευτικούς. Και το θέμα δεν είναι ο κόπος, αλλά οι αξιοπρεπείς συνθήκες που πρέπει να βιώνει ένα παιδί στο σχολείο», τόνισε ο κ. Τόκας, καλώντας το υπουργείο να φροντίσει άμεσα για την στελέχωσή τους, ώστε τα ειδικά σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, λειτουργώντας με αξιοπρέπεια.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτά, αλλά χωρίς μέτρα προστασίας τα ειδικά σχολεία

Γιάννης Τσέπας

Με την ευχή να είναι το τελευταίο «λουκέτο»

Προσωπικές κλήσεις για αίμα