ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοιχτά, αλλά χωρίς μέτρα προστασίας τα ειδικά σχολεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων, με στόχο την προστασία μαθητών, εκπαιδευτών και γονέων, ζητούν φορείς και εκπαιδευτικοί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική για τους μέχρι τώρα χειρισμούς τους.
«Τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοικτά, χωρίς όμως να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, σημειώνοντας επίσης τη σημασία του να γίνονται τα δρομολόγια με μεγαλύτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, σε συνδυασμό με την πρόσληψη περαιτέρω εκπαιδευτικού δυναμικού, προκειμένου δημιουργηθούν μικρότερα τμήματα.

Σε πιο έντονο κλίμα, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας πως ψεύδεται αναφορικά με την έναρξη των εμβολιασμών εκπαιδευτικών και μαθητών στα ειδικά σχολεία, την ώρα που η πλατφόρμα για τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς εκπαιδευτικών άνοιξε μόλις πρόσφατα. «Ως ΕΛΜΕ περάσαμε από τα δυο μεγάλα ειδικά σχολεία, για να δούμε πως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Σχολεία που έχουν μαθητές που μετακινούνται, σε μεγάλο ποσοστό, με μικρά αυτοκίνητα και από διαφορετικές περιοχές, όπως Άρτα, Θεσπρωτία, Κόνιτσα», σημείωσε το μέλος της ΕΛΜΕ Κώστας Μπόζιος και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δίνουν έναν «τιτάνιο» αγώνα, καθώς καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά σε πνευματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

«Αισχρά ψέματα από το υπουργείο Παιδείας» χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών με τη σειρά του ο διευθυντής του 2ου Ειδικού δημοτικού Σχολείου Τάσος Τόκας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί «ανεύθυνη πολιτική» απέναντι στην Ειδική Αγωγή τον τελευταίο χρόνο. «Έχουμε ζητήσει και ζητάμε συνέχεια εδώ και ένα χρόνο να γίνονται τεστ στα ειδικά σχολεία, που θα μπορούσαν έστω να δημιουργήσουν μια ηρεμία στην σχολική κοινότητα», σχολίασε και στάθηκε επίσης και στο «αλαλούμ» που επικρατεί σε σχέση με τους εμβολιασμούς. «Τα πρώτα εμβόλια που θα γίνουν στην ειδική αγωγή, δε θα είναι νωρίτερα από τις 24 Απριλίου», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στις τάξεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Για μια επίπλαστη εικόνα που παρουσιάζεται από την μεριά την κυβέρνησης έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Στέφανος Σίντος, ο οποίος στάθηκε στην αυταπάρνηση που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να στηριχθούν αυτές οι ευαίσθητες εκπαιδευτικές δομές. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη μέριμνα και στήριξη που θα έπρεπε να παρέχει η πολιτεία από μεριάς της, τόσο με την αύξηση των δρομολογίων όσο και με προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, παράγοντες που θα συμβάλουν στην ασφαλέστερη εκπαίδευση των μαθητών. Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφέρει πως η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τις κινητοποιήσεις στα ειδικά σχολεία και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι εργαζόμενοι