ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιτροπή για την υπεράσπιση των 23 συλληφθέντων

Στην πολιτική και κοινωνική στήριξη ελπίζουν οι 23 συλληφθέντες εστιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να αποσυρθούν οι βαρύτατες εναντίον τους κατηγορίες και τα δυσβάσταχτα διοικητικά πρόστιμα.

Η ανταπόκριση της κοινωνίας, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων και φορέων ήταν καταιγιστική μετά τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου, με την πλειονότητα αυτών να αναγνωρίζουν ότι επρόκειτο για μια υπερβολική αστυνομική αντίδραση, τόσο στην επέμβαση που έγινε στο σημείο και είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς φοιτητών, όσο και στην απόδοση των κατηγοριών.

Για την πολύπλευρη υποστήριξη των 23 συλληφθέντων, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών προχώρησε στην συγκρότηση μια ς Επιτροπής Στήριξης, ενώ ζητήθηκε και η επίσημη θέση των πρυτανικών αρχών, με τον πρύτανη και αντιπρύτανη να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Σε νέα παρέμβασή της Επιτροπής στην Πρυτανεία, ζητήθηκε να εκδοθεί ένα επίσημο ψήφισμα υπεράσπισης των φοιτητών και καταγγελίας της υπερβολική βίας που δέχθηκαν με την απάντηση να είναι θετική, σύμφωνα με τον φοιτητή και μέλος του Συλλόγου Κωνσταντίνο Λάχανη Ζαγκλαβάρα, ο οποίος είναι και ένας από τους τραυματίες, που διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Δομπόλη στο νοσοκομείο.

Με τραύματα στο κεφάλι, στον αυχένα, στο χέρι και την πλάτη, ο Κωνσταντίνος κάνει λόγο για «ακαριαία επίθεση, με μανία και μίσος», από την πλευρά των αστυνομικών. «Πέντε αστυνομικοί με είχαν κάτω, ενώ δεν μπορούσα να κουνηθώ και συνέχιζαν να με χτυπάνε και να βρίζουν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως πρέπει ο αγώνας για την αθώωσή τους να συνεχιστεί και εκτός των δικαστηρίων.

«Έχουμε αποφασίσει ως Σύλλογος να το αναδεικνύουμε μέσω της Επιτροπής υπεράσπισης των 23 συλληφθέντων με ψηφίσματα υπεράσπισης, θέλουμε και πολιτική στήριξη, δεν έχει οριστεί τακτική δικάσιμος. Υπάρχουν στοιχεία της αθωότητας των συλληφθέντων και οι ψευδείς κατηγορίες για κράνη και πέτρες, που όλοι είδαν, αλλά χρειάζεται η συνέχιση του αγώνα έξω από τα δικαστήρια. Υπάρχουν κενά στα λεγόμενα της αστυνομίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αν τους επόμενους μήνες η ελληνική κοινωνία μιλάει για αυτά τα αίσχη που διέπραξε η κυβέρνηση και αστυνομία στις 17 Νοέμβρη, δε θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους συμφοιτητές μας. Στις αποφάσεις δεν υπήρχε καμία πρόθεση να προφυλαχθεί ο πληθυσμός, στόχος ήταν να χτυπήσουν τη νεολαία, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Υπήρχε πολύ συγκεκριμένη στόχευση να χτυπήσουν αυτούς που έκαναν την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ‘73», κατέληξε.

Το Εργατικό Κέντρο

Την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους 23 φοιτητές και τη διαγραφή όλων των προστίμων που επιβλήθηκαν σε φοιτητές και εργαζόμενους, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου.

«Έριξαν πρόστιμα, όταν σε όλη τη χώρα τα μέτρα προστασίας των διαδηλωτών ήταν πολύ περισσότερα (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.), από την απόφαση της κυβέρνησης να στοιβάξει χιλιάδες αστυνομικούς για να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις και εκατοντάδες προσαχθέντες σε κλούβες και κελιά. Ο μηχανισμός καταστολής αφού χτύπησε τους εργαζόμενους, ξυλοφόρτωσε τους εστιακούς φοιτητές (τους πιο αδύναμους οικονομικά, που οι γονείς τους στενάζουν να τους σπουδάσουν), δεν αρκέστηκε που έστειλε εργάτες και φοιτητές στα νοσοκομεία, τους επέβαλλε και πρόστιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καταλήγει, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να μπουν οι αγώνες του λαού στον γύψο δε θα περάσει.

Σχετικά άρθρα

Συμφώνησαν μόνο στην απόδοση τιμής στους νεκρούς

Γεωργία Χαλάτση

«Από θύματα γίναμε θύτες»

Ξύλο με το τουλούμι, τραυματισμοί και δεκάδες προσαγωγές

Ηπειρωτικός Αγών