Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Συμφώνησαν μόνο στην απόδοση τιμής στους νεκρούς

Στην τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, μετά από πρόταση του Θωμά Μπέγκα, «έμεινε» η συμφωνία των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου για τα γεγονότα που συνέβησαν ανήμερα της επετείου στα Γιάννενα και την καταστολή, που οδήγησε σε δεκάδες προσαγωγές αλλά και συλλήψεις φοιτητών.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την καταδίκη της αστυνομικής καταστολής, η δημοτική αρχή επέλεξε να τηρήσει τη λογική των «ίσων αποστάσεων» και να σταθεί στην πανδημία και την ανάγκη τήρησης των μέτρων από όλους.

«Μπορεί και να μην υπάρχει, το γνωρίζουμε όλοι, πολιτική ταύτιση αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι στα πλαίσια της δημοκρατίας αυτές οι απαγορεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ζήσαμε, ούτε οι ξυλοδαρμοί, ούτε οι προσαγωγές και υποτιθέμενες εξακριβώσεις στοιχείων», σημείωσε η κ. Τσουμάνη, προσθέτοντας πως οι απαγορεύσεις καταδικάστηκαν από πλειοψηφία νομικού κόσμου, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλους φορείς.

Αποτέλεσμα φυσικά ήταν να μη βρεθεί κοινός τόπος, αλλά παρόλα αυτά να επιχειρηθεί να βρεθεί αύριο, με πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σε σύσκεψη που θα γίνει με τους επικεφαλής.

Ξεκινώντας, ο κ. Μπέγκας ζήτησε την καταδίκη του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, με την επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων ενώ έκανε λόγο για «ακραίες συμπεριφορές» από τα όργανα επιβολής της τάξης.

«Οι σκηνές βίας δεν τιμούν κανένα και ευχόμαστε να μην τις ξαναζήσουμε», σημείωσε από την πλευρά της η Τατιάνα Καλογιάννη, καταδικάζοντας τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Με το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης και «Αριστερή Παρέμβαση» Χρήστος Πατσούρας, με τον δεύτερο να κατηγορεί την κυβέρνηση για «όργιο καταστολής», με πρόσχημα την πανδημία και με τον φόβο να υπάρξουν διεκδικήσεις.

«Να μην ξεχνάμε την άλλη όψη του νομίσματος», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Γκόντας, προσθέτοντας πως απαγορεύονταν συναθροίσεις και πορείες, από τη στιγμή που και το ΣτΕ αποφάσισε τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης.

«Δε φταίει πάντα η μια πλευρά. Αν αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτούς, να τους καταδικάσουμε, αλλά να καταδικάσουμε και την άλλη πλευρά όταν βγαίνει εκτός ορίων», σημείωσε ο Άρης Μπαρτζώκας, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω και προκαλώντας την αντίδραση τόσο της κ. Τσουμάνη, όσο και του κ. Πατσούρα λίγο αργότερα.

Κλείνοντας το θέμα, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ σημείωσε ότι τυχόν φαινόμενα άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας πρέπει να καταδικάζονται, να επισημαίνονται και να αποτελούν φαινόμενα προς αποφυγής. «Αλλά όταν θες να κάνεις ένα ψήφισμα, πρέπει να πεις την πραγματικότητα. Όχι ένα μονόπλευρο ψήφισμα γιατί έτσι βολεύει τα όψιμα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά», είπε και πρόσθεσε πως είμαστε σε έναν «πόλεμο», αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η ατομική ευθύνη όλων μας.

Μάλιστα, σημείωσε πως πιθανότατα και τα Χριστούγεννα θα είμαστε σε περιορισμό και αυτό αποτελεί “casusbeli’’ για τους πιστούς. «Δεν υπάρχουν περιθώρια παλινδρομήσεων, θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι, μα όλοι», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός