ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Από θύματα γίναμε θύτες»

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 23 εστιακοί φοιτητές, που συνελήφθησαν έξω από τη εστία της Δομπόλης το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου, με ένα βαρύ ωστόσο κατηγορητήριο να τους συνοδεύει και διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν τα 900 ευρώ για τον καθένα.

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε, κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων.

Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από εισαγγελική εντολή και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος, ωστόσο ζητούντη στήριξη όλων για την απαλλαγή τους από το σύνολο των κατηγοριών, αρνούμενοι την περιγραφή των γεγονότων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συλλήψεων στα Γιάννενα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν την Τρίτη, στις 61 έφτασαν συνολικά οι προσαγωγές, ενώ σε επτά ανέρχονται οι τραυματίες φοιτητές, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, με δύο από αυτούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα που έφτασαν στο σημείο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, στις 5 το απόγευμα, «ομάδα περίπου 60 ατόμων, που έφεραν κράνη, εξήλθαν από τις φοιτητικές εστίες στο Λόφο Περιβλέπτου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί τούς απηύθυναν συστάσεις όμως δέχθηκαν επίθεση με καδρόνια και πέτρες. Τελικά η πορεία αποτράπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις ατόμων. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί καθώς και δύο εκ των συγκεντρωθέντων, οι οποίοι παρελήφθησαν από το Ε.Κ.Α.Β.».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Νάντια Τζώρτζη, όπως και άλλοι φοιτητές , μεταξύ των οποίων και τραυματίες, κάνουν λόγο για «ωμή βία» της αστυνομίας και καταγγέλλουν αφενός ότι δεν επετράπη σε τραυματίες να μεταβούν άμεσα στο νοσοκομείο, αφετέρου ότι η Αστυνομία ψεύδεται σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των γεγονότων, μετατρέποντας τα θύματα σε θύτες.

«Χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση δεχθήκαμε σκληρή βία. Ξεκίνησαν να χτυπάνε τους φοιτητές με μανία στα κεφάλια και δύο από αυτούς έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Στη συνέχεια έφτιαξαν έναν πύργο ουσιαστικά από τα σώματά μας, αναγκάζοντάς μας να πέσουμε όλοι στον δρόμο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν τους είπε τον λόγο της προσαγωγής τους, κρατήθηκαν για 12 ώρες περίπου και ενώ κάποιοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τους ειπώθηκε να «διαλέξουν δύο μόνο» για να πάνε στο νοσοκομείο. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, εμποδίστηκε η προσπάθεια να επικοινωνήσουν με δικηγόρους. «Από εκεί και πέρα, ενώ το επίδικο όλων αυτών των αποφάσεων ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, όλη η διαδικασία, μας χτύπησαν, μας μετέφεραν δέκα δέκα μέσα στις κλούβες και έκλεισαν 24 άτομα σε ένα κελί επί 12 ώρες, δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν σκοπό να προστατέψουν την δημόσια υγεία», σημείωσε.

Ένας από τους τραυματίες, με χτύπημα στο κεφάλι από γκλομπ, όπως επιβεβαιώνει και το ιατρικό έγγραφο, περιέγραψε αυτό που βίωσε. «Με χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα, φώναζα συνέχεια να σταματήσουν και δε σταματούσαν, παρόλο που τους έλεγα ότι αιμορραγώ. Κάποια στιγμή το πήραν χαμπάρι και με πήγαν στο πεζοδρόμιο. Έσταζε το αίμα παντού… Είχα μια μάσκα, δεν ξέρω γιατί είπαν ότι δεν είχαμε μάσκες, και ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσω λίγο το αίμα και προσπαθούσα να κρατάω το κεφάλι. Μου την πετάξανε κάτω. Ήρθε μια γυναίκα που είπε ότι ήταν γιατρός, και δεν την άφησαν να με δει… Ήταν πάρα πολύ άσχημο… Απλά παρακαλούσα να με πάνε στο νοσοκομείο», σημείωσε. Σύμφωνα με το ιατρικό έγγραφο αιτία προσέλευσης στο νοσοκομείο ήταν η «πλήξη κεφαλής, με ανένδοτο αντικείμενο (γκλομπ)» και «φέρει θλαστικό κεφαλής»…

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ανακοίνωση της αστυνομίας για επίθεση με καδρόνια και πέτρες, σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει. «Όντως υπήρχαν κάποιες σημαίες, φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία συστάσεων ή επιβολής προστίμου. «Αυτό δεν έγινε. Κατευθείαν μας περικύκλωσαν και ξεκίνησαν να μας χτυπάνε. Πρώτα μας πήραν τις σημαίες για να μην μπορούμε να χτυπάμε, όχι ότι θέλαμε ή ήταν αυτός ο σκοπός μας, και μόλις ήταν καθαρό το πεδίο, ξεκίνησαν να μας χτυπάνε. Εγώ τα έχασα, δεν κατάλαβα τι συνέβαινε», πρόσθεσε.

«Στην ουσία η επίθεση αυτή που δεχθήκαμε ήταν πλήρως αναίτια», ανέφερε ο Αλέξης Μπρέντας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Χημείας, που έκανε λόγο για μια μικρή ομάδα, η οποία ξεκίνησε από τις εστίες, τηρώντας τα μέτρα. «Γνωρίζαμε ότι μπορεί να υπάρξει αποκλεισμός, όμως είχαμε στον νου μας ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Ότι πρώτα υπάρχει σύσταση, μετά προσπάθεια διάλυσης και αν όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα υπάρχει διάλυση και προσαγωγές. Σε εμάς έγινε το αντίθετο. Ούτε προσαγωγές είχαμε αρχικά, μας κυκλώσανε και ξαφνικά, ενώ τους λέγαμε ότι είμαστε φοιτητές και δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση, ξεκίνησαν να μας ξυλοκοπούν στα κεφάλια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το αν είχαν πέτρες ή κράνη, φαίνεται από τα βίντεο. «Πρώτη φορά το ζω αυτό και ενώ φαίνεται πεντακάθαρα ότι αυτοί που ξυλοφορτώνονται είναι οι φοιτητές, από θύματα γίναμε θύτες. Είναι απίστευτο αυτό και πρέπει να παρθούν πίσω όλες οι κατηγορίες», σημείωσε.

Στήριξη στους φοιτητές παρέχουν οι πρυτανικές αρχές και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες και τα πρόστιμα, που ούτως ή άλλως δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πλαίσιο που να δικαιολογεί όλο αυτό που κάνανε και καμία απολύτως αφορμή. Είναι χυδαία ψέματα που γράφονται για να δικαιολογήσουν τους επτά βασικά φοιτητές που πήγαν στο νοσοκομείο. Να δικαιολογήσουν γιατί μας σάπισαν στο ξύλο. Τίποτα άλλο δε δικαιολογεί αυτή τους την πράξη», τόνισε ο κ. Μπρέντας.

Την υπερβολική και απρόκλητη άσκηση βίας ως απόρροια μιας «συντεταγμένης, κεντρικής, πολιτικής επιλογής», καταδίκασε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, καλώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες και τα πρόστιμα. Παράλληλα, απέδωσε τη στάση των αρχών στην πολιτική κατεύθυνση που δόθηκε, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να επιτρέπει σε «κάποιους να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως». «Για να μην ενεργοποιούνται λοιπόν οι βασιλικότεροι, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο πολιτικό πλαίσιο που να νομιμοποιεί τη βία», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Υπό τριήμερη κατάληψη η πρυτανεία

Επιμένουν αγωνιστικά, αν και λιγότεροι

Αψήφησαν την απαγόρευση και έστειλαν ηχηρό μήνυμα