ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσφεύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το «καρτέλ των πλωτών»

Ιδιότυπο καρτέλ χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος το καθεστώς των πλωτών στην Παμβώτιδα, προαναγγέλλοντας την προσφυγή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η θέση του για καρτέλ βασίζεται σε τρία στοιχεία: στο ότι έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς με την ενιαία τιμή εισιτηρίου, στο ότι για να λειτουργήσει κάποιος πρέπει να ενταχθεί ως μέλος στο Σωματείο Λεμβούχων και στο ότι δεν υπάρχει ελευθερία ούτε στα ωράρια πλόων.
«Το καρτέλ των καραβιών πρέπει να σπάσει και γι’ αυτό θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία τρέφω απεριόριστη εμπιστοσύνη. Το ενδιαφέρον μου ξεκινάει από το ότι το Νησί είναι αποκλεισμένο. Οι Νησιώτες πρέπει να καταλάβουν ότι ιδιοκτησία είναι το σπίτι τους, όχι το Νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» άφησε ένα ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει της προσφυγής του, στην περίπτωση που δρομολογηθεί η κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει το Νησί με τη Ντραμπάτοβα. «Είμαι διατεθειμένος να κάνω πίσω, αν επανέλθει το τεχνικό πρόγραμμα και στη θέση του κόμβου στη Νεοκαισάρεια δω τη γέφυρα στο Νησί ως εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Και βέβαια να έρθει μέχρι το τέλος του έτους στην Οικονομική Επιτροπή», σημείωσε.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ριζόπουλου έγινε με αφορμή την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου θέματος για τις άδειες πλωτών για την πραγματοποίηση πλόων στη λίμνη Παμβώτιδα. Το θέμα δε συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και μετατέθηκε για την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, με βάση την εισήγηση του εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας Δημήτρη Σιώλου, προκύπτει η πρόθεση χορήγησης δύο νέων αδειών, στο πλαίσιο της κανονιστικής απόφασης του 2011.
Μια σειρά από ερωτήματα ενόψει αυτή της συζήτησης έθεσε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο γραμματέας της Περιφερειακής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Παππάς, ο οποίος εκτίμησε ότι η τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης θα οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες, ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η κανονιστική του 2011, όταν υπήρξε παραπομπή των μελών της Επιτροπής και των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας για παράβαση καθήκοντος.

«Η Παμβώτις δεν τρέφει τους πάντες, όπως λέει το όνομά της, αλλά τα τελευταία χρόνια τρέφει λίγους», σχολίασε και είπε πως ζήτημα δεν προκύπτει μόνο με τη χορήγηση των δυο νέων αδειών και το ότι ήδη δύο νέα καραβάκια υπάρχουν στη λίμνη, αλλά και με το ότι πέντε από τα 14 καραβάκια της λίμνης λειτουργούν με προσωρινές άδειες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο, καθώς και με το ότι δεν έχει μέχρι σήμερα εκπονηθεί μια μελέτη χωροϊκανότητας της λίμνης.

Πρόταση για διεκδίκηση του λιμένα Ηγουμενίτσας

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κατέθεσε τη θέση του και για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, θέμα το οποίο επίσης αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Με αφορμή την παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που ανακοινώθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης -αν και ο κ. Ριζόπουλος τη χαρακτήρισε πιθανή κατά πληροφορίες του, επανέλαβε την προεκλογική θέση των «Οριζόντων Ηπείρου» για συμμετοχή της περιφέρειας στο διαγωνισμό, καθώς το Λιμάνι είναι το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί ανάπτυξη για την περιφέρεια. «Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να αποκλείει την περιφέρεια να το διεκδικήσει. Αν αυτό είναι τολμηρό, λόγω του ότι δεν υπάρχει η γνώση, θα μπορούσε η περιφέρεια, με ιδιώτη που θα επιλέξει, να συμμετάσχει στη διεκδίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η πρότασή του αυτή δε θα έχει τύχη, ο κ. Ριζόπουλος εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν στην ιδιωτικοποίηση. Αυτά είναι η ανάπτυξη του λιμανιού να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της πόλης, να υπάρξει οπωσδήποτε πρόβλεψη για προσέγγιση καραβιών LNG, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική προς τους αγωγούς, παροχέτευση της Ηγουμενίτσας με φυσικό αέριο, και να υπάρξει πρόβλεψη για το Εμπορευματικό Κέντρο, αλλά και για εγκαταστάσεις ελλιμενισμού στη Σαγιάδα, ώστε να απλωθεί η προστιθέμενη αξία και στον δήμο Φιλιατών.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου