ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβλήματα λειψυδρίας με αιτία

Το «νερό νεράκι» λένε ήδη οι κάτοικοι δήμων του νομού Ιωαννίνων, ένα πρόβλημα που βρίσκουν μπροστά τους κάθε χρόνο και μάλιστα σε εντονότερο βαθμό, οι δημοτικές αρχές.

Μάλιστα το ζήτημα της ύδρευσης κρίνεται ως το σοβαρότερο για τους δήμους, αφού οι αιτίες της λειψυδρίας είναι πολλές και οι δυνατότητες αντιμετώπισής της περιορισμένες.

Δύο δήμοι του νομού, ο δήμος Ζίτσας και ο δήμος Κόνιτσας, προειδοποιούν για καθημερινές διακοπές της υδροδότησης αυτές τις ημέρες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες καταναλώσεις και να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό, αφού μεγάλες ποσότητες αναλώνονται για άρδευση.

Τα πεπαλαιωμένα δίκτυα που χρήζουν αντικατάστασης, η έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών –σε μικρούς δήμους- για την εκπόνηση μελετών και έργων, αλλά κυρίως η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελούν κάποιες από τις αιτίες που τα ζητήματα της ύδρευσης δεν αντιμετωπίζονται ριζικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η υπερκατανάλωση για λόγους άρδευσης, αν και οι δήμαρχοι τονίζουν πως η υποχρέωση του δήμου είναι να εξασφαλίζει πόσιμο νερό και όχι αυτό να ξοδεύεται για πότισμα κήπων και άλλες χρήσεις, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού κατά την οποία σε κάποιους οικισμούς δεν επαρκεί το πόσιμο νερό.

 

«Προειδοποιητικές» διακοπές νερού στην Ελεούσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ζίτσας, τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού Ελεούσαςαντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών για συνετή χρήση του πόσιμου ύδατος,η άσκοπη κατανάλωσή του συνεχίζεται ακόμα, για χρήσεις άρδευσης, ποτίσματος δέντρων, κήπων κ.λπ., στερώντας το νερό από τους δημότες για την κύρια χρήση του, αυτή της οικιακής χρήσης.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει διακοπή υδροδότησης του βορεινού τμήματος του οικισμού (τοποθεσία «Αξαξτώς», εκτός οικιστικού δικτύου, που αφορά κυρίως την αγροτική χρήση, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται από τον δήμο Ζίτσας, σύμφωνα και με τον κανονισμό ύδρευσης του δήμου, το νερό προορίζεται πρωτίστως για υδρευτικούς σκοπούς και ως εκ τούτου η άσκοπη σπατάλη του θα επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό.

«Η ανακοίνωση αυτή ήρθε γιατί η προηγούμενη, με την οποία κάναμε έκκληση να μην ποτίζουν το απόγευμα αλλά αργά το βράδυ, δεν έπιασε τόπο», σημείωσε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας, όμως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεων για τα έργα ύδρευσης.Στα τελευταία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα, όπως το ΕΣΠΑ, δεν είναι επιλέξιμα τα έργα ύδρευσης, θεωρώντας πως πλέον έχουν λυθεί τα ζητήματα αυτά, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει στη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο σε μικρούς και απομακρυσμένους δήμους.

«Όλοι αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, που είναι και το πιο σοβαρό αυτή την εποχή. Διαχρονικά, το νερό της ύδρευσης επιτρέπουμε να πάει για άρδευση και άλλες χρήσεις, κάτι που όμως δημιουργεί προβλήματα. Τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς χρηματοδότηση και για αυτό είναι σημαντικό το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” για την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι εποχές που υπάρχουν χρήματα. Γίνονται έργα κάθε χρόνο, αλλά παραμένουν οικισμοί στους οποίους υπάρχουν προβλήματα», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

Στο προσκήνιο ξανά η μεταφορά νερού

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο δήμος Κόνιτσας, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί ότι, λόγω της υπερκατανάλωσης νερού, είναι πιθανό να γίνεται διακοπή νερού καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, εφόσον χρειαστεί.

Ως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει ο δήμος, χαρακτηρίζει το πρόβλημα της ύδρευσης ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, σημειώνοντας πως εκτός από την υπερκατανάλωση, υπάρχει μείωση των αποθεμάτων (λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών κατά τον χειμώνα) αλλά και αδυναμία γρήγορης προώθησης μελετών και έργων, καθώς το προσωπικό του δήμου και της υπηρεσίας ύδρευσης είναι λιγοστό.

Για τον δήμαρχο Κόνιτσας μόνη λύση αποτελεί η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, ένα έργο που είχε μελετηθεί παλαιότερα, αλλά είχε μείνει στάσιμο αφενός λόγω του μεγάλου κόστους που προβλέπονταν, αφετέρου των αντιδράσεων που υπήρχαν, με δεδομένο πως η μελέτη αφορούσε την μεταφορά νερού όχι μόνο για την Κόνιτσα, αλλά για τις ανάγκες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Ο δήμος Κόνιτσας έχει μεταφέρει το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στοχεύει σε επικαιροποίηση της προηγούμενης μελέτης, θέμα που καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο στην Κόνιτσα.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, από τη στιγμή που η άντληση των υπόγειων υδάτων με γεωτρήσεις είναι περιβαλλοντικά πιο επιβλαβής, ενώ δε συμφωνεί με τις «φωνές» που υπήρξαν τότε ότι «τα Γιάννενα θα πάρουν το νερό».

«Αν διασφαλίζαμε ότι θα υδρεύονταν όλοι οι οικισμοί του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Δηλαδή τώρα που το νερό του Αμαράντου χάνεται στην Αδριατική είναι σωστό;», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις «ό,τι πιο αντι-οικολογικό».

Σχετικά άρθρα

Έλαμψε η γιαννιώτικη κωπηλασία στη γιορτή της ΕΚΟΦΝΣ

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας