ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καθαρά» από κορωνοϊό τα ακάθαρτα των Ιωαννίνων

Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Ιωαννίνων σε σχέση με τον κορωνοϊό έρχεται από το δίκτυο ακαθάρτων, από το οποίο προκύπτει ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, ούτε από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης– Αποχέτευσης Ιωαννίνων, με στόχο μια επιδημιολογική μελέτη βασιζόμενη στις αναλύσεις των λυμάτων.

Όπως είναι γνωστό, η εξέταση των λυμάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία και στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα που αφορούν για παράδειγμα τη χρήση φαρμάκων από τον πληθυσμό, ενώ, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, αντίστοιχες μελέτες έγιναν πρόσφατα σε χώρες του εξωτερικού.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία και ανάλυση των ακαθάρτων υδάτων της πόλης με την τεχνική RT-PCR με σκοπό τη μελέτη του ελέγχου της πιθανής διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Τα δείγματα λαμβάνονται τακτικά σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης που περιλαμβάνουν το σύνολο του αστικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, των γηροκομείων, των προσφυγικών δομών, της βιομηχανικής περιοχής, και της εισόδου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, η εξέταση της πρώτης σειράς δειγματοληψιών ολοκληρώθηκε και ήταν αρνητική, ενώ οι αναλύσεις θα συνεχιστούν για ένα τρίμηνο περίπου και η ενημέρωση των συνδημοτών μας θα είναι υπεύθυνη και πλήρης.

«Στόχος είναι η συνεπικουρία της διαρκούς και αδιάλειπτης επιδημιολογικής καταγραφής της πιθανής διασποράς του ιού και η προστασία του πληθυσμού από την παραπληροφόρηση με βάση αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες από το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω των λυμάτων αλλά μέσω επαφής με άτομα που μεταδίδουν τον ιό και μέσω επιφανειών με τις οποίες έχουν έρθει σε άμεση επαφή άτομα που μεταδίδουν τον ιό.

Την πρόθεση των μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΗ να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, είχε προτείνει στη διοικούσα επιτροπή ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών Γιώργος Παππάς.

Όπως ανέφερε στην πρότασή του τότε, «η συστηματική μελέτη των λυμάτων, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, μπορεί να προσδιορίσει την τάξη μεγέθους του προσβληθέντος πληθυσμού, με κόστος κατά πολύ μικρότερο του κόστους πραγματοποίησης του τεστ ταυτοποίησης, δρα μαζικά και υποβοηθητικά και αποτελεί ασφαλή δείκτη για την έκταση διασποράς του ιού, επομένως και για το είδος των περιοριστικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε κάθε περιοχή, ήπια, λιγότερο ήπια ή πολύ αυστηρά, όπως το lockdown, καθώς και για την αποκλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση προσφέρει επιδημιολογική πληροφορία, η οποία σήμερα περιορίζεται μόνο στους νοσούντες με συμπτώματα και στα αποτελέσματα τα διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών τους».

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού