ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με συνδρομή ιδιώτη σύντομα η αποκομιδή

Με εννέα μήνες καθυστέρηση κατάφερε η δημοτική αρχή να πετύχει αυτό που δεν της είχαν επιτρέψει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος για τη σύναψη συμφωνίας με ιδιώτη για ένα μέρος του έργου της αποκομιδής απορριμμάτων, αν και η απόφαση που έλαβε σήμερα στη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή, έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτή που επιχειρήθηκε να ληφθεί στην αρχή της θητείας του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή τη φορά η απόφαση θα έρθει τυπικά προς επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής είναι δεσμευτική με βάση τα όσα προβλέπονται σε μία από τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την εποχή του κορωνοϊού. Βέβαια, με δεδομένο ότι θετικά ψήφισε και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου του δήμου αφού αυτή η συνεδρίαση δε μεταδόθηκε μέσα από το κανάλι του δήμου στο You Tube, θα περνούσε και στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμος θα προχωρήσει σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, βάσει τιμής. Η διαδικασία αυτή πιθανώς να φέρει μια συμφέρουσα οικονομικά προσφορά για τον δήμο, αν και προς το παρόν ο υπολογισμός του κόστους αποκομιδής είναι ένα από τα σημεία για τα οποία η δημοτική αρχή μπήκε στο στόχαστρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ.
Από την άλλη, βέβαια, το ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό σημαίνει πως οι διαδικασίες δε θα είναι και τόσο άμεσες, με κίνδυνο να χαθεί το καλοκαίρι, το οποίο επικαλείται η δημοτική αρχή ως έναν από τους λόγους για να προχωρήσει σε παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, όπως ονομάζει τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη. «Η βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας καθίσταται επιβεβλημένη και για λόγους δημόσιας υγείας, ειδικά το επόμενο διάστημα όπου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας.
Ο πραγματικός, βέβαια, λόγος δεν είναι το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μια παγίωση της προβληματικής εικόνας της καθαριότητας της πόλης, με τη δημοτική αρχή να πιστεύει πως το ζήτημα δε λύνεται μόνο με προσλήψεις προσωπικού, αλλά με ένα μικτό σύστημα. Σαφώς και τα προβλήματα έγιναν μεγαλύτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς σημαντικός αριθμός εργαζομένων έκανε χρήση των αδειών ειδικού σκοπού, αλλά και η επιστροφή τους δε θα λύσει κάθε πρόβλημα, αφού πρέπει να δοθούν ρεπό, αλλά και θα αρχίσουν οι άδειες καλοκαιριού. Ενώ με τη λύση του ιδιώτη, είναι δικό του πρόβλημα το πώς θα αντικαταστήσει όποιον εργαζόμενο απουσιάζει.
Κάνοντας τη βασική εισήγηση του θέματος, ο κ. Πήχας ανέφερε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, επισημαίνοντας πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε όλη την έκταση του δήμου. Ανάλογα ήταν τα επιχειρήματα και τον Σεπτέμβριο.
Αυτή τη φορά η συνδρομή του ιδιώτη δε θα αφορά τις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος), αλλά τις δύο πρώτες συν τις κοινότητες Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρων και Εξοχής, με όλους τους οικισμούς και τις συνοικίες τους, καθώς και τον οικισμό Σταυρακίου. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι, όπως αναγράφεται, ο μειοδότης θα παρέχει υπηρεσίες κατά προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές. Συνεπώς, αν δεν καλύπτεται η συμφωνηθείσα ποσότητα των χιλίων τόνων, ενδεχομένως τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη να τα δούμε… επικουρικά και σε άλλες περιοχές.
Η σύμβαση θα αφορά χρονικό διάστημα δύο μηνών με τον δήμο να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% ως προς τις ποσότητες και με δυνατότητα χρονικής παράτασης μέχρι δύο μήνες. Η Οικονομική Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη ο ανάδοχος να αξιοποιήσει εργατικό δυναμικό από την περιοχή.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με αποχή από την ψηφοφορία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», η οποία αναμένεται να εξηγήσει σήμερα τους λόγους της απόφασής της.
Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για τη μίσθωση μηχανημάτων- οχημάτων για περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων.

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις και επιζήμια συμφωνία

Σφοδρή ήταν και αυτή τη φορά η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, έστω κι αν από την αρχή γνώριζε πως τα περιθώρια να εμποδίσει τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη για μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων, ήταν περιορισμένα.
Μετά από έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε την αποχή από τα καθήκοντα για το Σαββατοκύριακο και 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο. Παράλληλα, υπήρξε και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, με στόχο να αποδειχθεί ότι η απόφαση είναι σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών, με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων, πέρα της πάγιας θέσης περί εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, θέλησε να καταδείξει ότι η δημοτική αρχή δεν είχε ποτέ ως σκοπό να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών για την καλύτερη λειτουργία τους, όπως διατεινόταν τον Σεπτέμβριο.
«Εννέα μήνες μετά, όχι μόνο αναδιάρθρωση δεν έγινε –που δε θα μπορούσε να γίνει ούτως ή άλλως χωρίς προσωπικό- αλλά δεν αντικαταστάθηκε κανένας εργαζόμενος από αυτούς που πήραν σύνταξη, δεν προβλέφθηκε ούτε μισή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αντίθετα μεταφέρθηκε προσωπικό από την αποκομιδή σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, δεν αγοράστηκαν τα απορριμματοφόρα για τα οποία υπάρχει έγκριση, δεν αποδόθηκαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και σταμάτησε και η παροχή γάλακτος. Αυτή η διαλυτική κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν τρία εργατικά ατυχήματα στην αποκομιδή και φυσικά η πόλη να συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η επικίνδυνη διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας δεν έγινε από λάθος χειρισμούς. Οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους, με επιμονή όλο αυτό τον καιρό έκαναν δεκάδες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για τα προβλήματα και συναντούσαν τοίχο αδιαλλαξίας από τη διοίκηση, και τους δήθεν “ελεγκτικούς” μηχανισμούς που δέχονταν τις αναφορές των εργατικών ατυχημάτων, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν αποδοθεί ΜΑΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.
Ένα σημείο που τονίστηκε ιδιαίτερα και από την πρόεδρο του Συλλόγου Τίνα Ζέκα κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ήταν οι όροι με τους οποίους δίνονται κομμάτια της αποκομιδής σε ιδιώτες. Όπως ανέφερε η κ. Ζέκα, το κόστος της αποκομιδής, με βάση την μελέτη της υπηρεσίας τον Σεπτέμβρη, ήταν για τη Δ.Ε. Παμβώτιδας 14.225 ευρώ τον μήνα και για τη Δ.Ε. Μπιζανίου 8.000 ευρώ. Εννέα μήνες μετά, με την τιμή των καυσίμων μειωμένη περίπου κατά 30%, το κόστος αποκομιδής για τη Δ.Ε. Παμβώτιδας είναι 16.200 ευρώ και για τη Δ.Ε. Μπιζανίου 10.800 ευρώ. «Δηλαδή 14% και 34% “καπέλο”, χωρίς να μετρήσουμε το όφελος από την μείωση των καυσίμων. Ακόμα μεγαλύτερο βέβαια γίνεται το “καπέλο” αν υπολογίσουμε τη διαφορά στις τιμές των μισθών που δίνει ο ιδιώτης σε σχέση με τις 17.000 ευρώ τον χρόνο που είχε υπολογίσει η υπηρεσία στην μελέτη του Σεπτεμβρίου για τον μισθό ενός εργάτη καθαριότητας και τις 20.000 ευρώ/χρόνο που είχε υπολογίσει για έναν οδηγό», ανέφερε.
Πάγια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανανέωση του στόλου, δημιουργία νέου εργοταξίου και η παροχή μέσων ατομικής προστασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συντάσσεται απόλυτα με το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Ιωαννίνων και ζητά εδώ και τώρα να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις και οι διαδικασίες για την εκχώρηση της αρμοδιότητας της καθαριότητας στους ιδιώτες, να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις στην υπηρεσία Καθαριότητας και να σταματήσει η απαξίωση της όσον αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αντιδράσεις από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ

Στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων βρέθηκε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για την παραχώρηση σε επιχειρηματίες της αποκομιδή των απορριμμάτων.
«Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της πόλης μας καλούμαστε να πληρώσουμε πάλι από τα ανταποδοτικά τέλη, μια απ’ τις βασικές ανάγκες μας. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν την πολιτική εκείνη που υπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη των επιχειρηματιών και δε διστάζουν να παίζουν με την υγεία των οικογενειών μας. Στόχος τους ξανά είναι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας υποτάσσεται στο γενικό σχέδιο κερδοφορίας των επιχειρηματιών απ’ τις ανάγκες του λαού. Πάει χέρι – χέρι με τις συμπράξεις των ιδιωτών στα νοσοκομεία, με το ακριβοπληρωμένο νερό, με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Για τους ανέργους και τους εργαζόμενους της πόλης μας, σημαίνουν φτώχεια, ανεργία, κομμένο νερό, κομμένο ρεύμα και πλειστηριασμοί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος του οποίου Νίκος Έξαρχος έκανε και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Σε καταγγελία κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προχώρησε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας, παράλληλα, την απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση του στους εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με τον αγώνα τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παλεύουν και για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών, αφού η οικονομική τους επιβάρυνση θα είναι τεράστια αν υλοποιηθούν οι επιλογές της δημοτικής αρχής».
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί τη δημοτική αρχή να σταματήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκχώρηση της αρμοδιότητας της καθαριότητας στους ιδιώτες και να προχωρήσει σε προσλήψεις στην υπηρεσία Καθαριότητας, ενώ καλεί και τα σωματεία του δημόσιου να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στον δήμο για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Σχετικά άρθρα

Νέα ανάθεση σε ιδιώτη, επαναλαμβανόμενες καταγγελίες

Ηπειρωτικός Αγών

Επιτελικό κράτος – Επιτελικοί Δήμοι

Λάζαρος Νάτσης

Αντιπαράθεση για την αποκομιδή με Πιραντέλλο

Ηπειρωτικός Αγών