ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Επανακατάθεση του ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην επανακατάθεση πρότασης για την έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από το περιφερειακό συμβούλιο, προχωρούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, Δημήτρης Σακαρέλης, Άρης Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ράνια Γκίζα, Δημήτρης Τρομπούκης και Θεόδωρος Κορωναίος.

Όπως αναφέρουν, η ελληνική κοινωνία βιώνει τη μεταμνημονιακή πραγματικότητα και μαζί τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα, μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, να είναι έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας, για χιλιάδες δανειολήπτες. «Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για όλους. Η οικονομία ξαναμπαίνει σε τροχιά ύφεσης και κρίσης, που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή υφιστάμενων χρεών των νοικοκυριών και φυσικά μέσα σε αυτό θα κάνει δύσκολη και την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα που επανακατατέθηκε, έχει ως εξής: «Προ ημερών εξαγγέλθηκε η τρίμηνη παράταση –έως το τέλος Ιουλίου– του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες εξαγγελίες, αμέσως μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021, με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση για το 2020 θα αγγίξει το -9,7%, ενώ αντίστοιχα η ανεργία θα φθάσει στο 19,9% κατά μ.ο., σε αντίθεση με τις εγχώριες εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για ύφεση ύψους -4,7%. Επιπρόσθετα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η ανεργία ήδη εκτινάσσεται στα ύψη, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα “lockdowns” θα οδηγήσουν σε μια απευθείας αρχική μείωση 20% με 25% του Α.Ε.Π.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών, των δανειοληπτών και των οικογενειών τους και της χρονικής επέκτασης του υφισταμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του τρέχοντος έτους.

Όλο αυτό το διάστημα «Μείναμε Σπίτι», γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, γιατί θέλαμε και θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο κοινωνικό σύνολο. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, από τις συνέπειες της επιδημικής κρίσης, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, έως το τέλος Ιουλίου, δε λύνει το πρόβλημα. Απλά, το μεταθέτει για την 1η Αυγούστου, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για νομική προστασία από εκεί και πέρα. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο, σε μια χώρα που βίωσε όλα αυτά τα χρόνια τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, με χιλιάδες ανέργους και φτωχοποίηση του λαού της.

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου καλεί την κυβέρνση:

  • Να μην προχωρήσει στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Να επεκταθεί, η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και η απαγόρευση πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.
  • Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα αφορά συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Σχετικά άρθρα

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Αίτημα σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Είπε όσα δεν μπόρεσε στο περιφερειακό συμβούλιο

Γεωργία Χαλάτση