ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Άνθρακες» στην Τρίπολη και τώρα… Λιθαρίτσια

Τον θησαυρό που δε βρήκε το 2017 στην πλατεία της Τρίπολης φιλοδοξεί να βρει στα Λιθαρίτσια ένας 68χρονος από την Αχαΐα, ο οποίος ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να του επιτραπεί να προχωρήσει σε νόμιμη ανασκαφή.

Το θέμα του κρυμμένου θησαυρού είναι ένα από τα δέκα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιηθεί διά περιφοράς το πρωί της Δευτέρας, με τον 68χρονο να έχει ζητήσει συναίνεση για την ανασκαφή από τον δήμο Ιωαννιτών, καθ’ υπόδειξη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην οποία αρχικά απευθύνθηκε.

Επί του αιτήματος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών, στο οποίο διαβιβάστηκε και ιδιόγραφο πρόχειρο σκίτσο, στο οποίο σημειώνεται περίπου η θέση της ανασκαφής που θα έχει τέσσερα μέτρα βάθος, τέσσερα μέτρα μήκος και τέσσερα μέτρα πλάτος. Αν και δε διατυπώνεται ευθέως θέση, σημειώνεται ότι το αίτημα του 68χρονου δε συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα ή έστω απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη για την οριοθέτηση και τον προσδιορισμό της έκτασης και της θέσης ανασκαφής στην οποία θέλει να προχωρήσει. Επίσης, δεν προσδιορίζεται αν η έρευνα θα γίνει με την χρήση χειρωνακτικών ή μηχανικών μέσων, η διάρκεια καθώς επίσης δεν προσδιορίζονται τα αίτια, ο αποδέκτης του φερομένου θησαυρού, ο πιθανός χρόνος απώλειας ή φύλαξής του ή κάποιο άλλο στοιχείο που θα μπορούσε, κατά λογική πιθανολόγηση, να οδηγήσει στο συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι θησαυρού, δημόσιου ή ιδιωτικού.

Πέραν όλων αυτών, βέβαια, σημειώνεται ότι ο προμαχώνας Λιθαρίτσια έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, γεγονός που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε εργασία απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο αναμένεται να βασιστεί και η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να συναινέσει στην ανασκαφή, καθώς, όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, κάθε είδους παρέμβαση σε ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικό χώρο απαιτείται να γίνεται υπό την ευθύνη και επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη