ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε εξέλιξη μελέτη για το μέλι της Ηπείρου και πειραματική καλλιέργεια primula

Συστηματική καλλιέργεια για την καταπολέμηση της παράνομης συλλογής του φυτού primula ή λουλούδι του Δαρβίνου, αλλά και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσα από την καλλιέργειααρωματικών και θεραπευτικών φυτών και βοτάνων συνολικότερα, προωθεί η περιφέρεια Ηπείρου.

Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη ενός Αλβανού για τη συλλογή σχεδόν 25 κιλού του φυτού σε δασική περιοχή στο Πετσάλι, αλλά και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για τα αγροτικά προϊόντα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο την εισαγωγή του φυτού στην καλλιέργεια, μέσω μιας μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται, εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στη φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικά διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς», σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία της καστανιάς και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού της Ηπείρου.

Για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και με αφορμή και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση πίστωσης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια να στηριχθούν τα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου.

Σε ό,τι αφορά το μέλι, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την πίστωση για μελέτη ανάδειξης της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου, που θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς και θέλουμε να δώσουμε στο προϊόν ταυτότητα όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων.Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, το Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Διαφορετικές οπτικές, διαφορετικά ψηφίσματα

Στο Ευρωκοινοβούλιο η προστασία της πρίμουλας

Ηπειρωτικός Αγών

Δέσμη προτάσεων για γάλα, προϊόντα ΠΟΠ και στήριξη των κτηνοτρόφων

Γεωργία Χαλάτση