ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δίκτυο δομών για ευάλωτες ομάδες και πάσχοντες από άνοια

Ένα σημαντικό δίκτυο δομών για ευάλωτες ομάδες πολιτών και για πάσχοντες από άνοια θα δημιουργηθεί στα Γιάννενα- και όχι μόνο, χάρη σε κονδύλια που θα διατεθούν μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν τρεις δράσεις, με δικαιούχους το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, με τις σχετικές αποφάσεις να υπογράφει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η πρώτη δράση έχει τίτλο «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από το Γ.Ν Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”» και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 305.738,56 ευρώ. Προβλέπεται η πρόσληψη τεσσάρων ατόμων (ψυχίατρος Π.Ε., νοσηλευτής Τ.Ε., ψυχολόγος Π.Ε. και κοινωνικός λειτουργό Τ.Ε.), τα οποία θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις με καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, όπως ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου. Η παρεχόμενη υπηρεσία στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, που δεν καλύπτεται από αντίστοιχη υπηρεσία, έχει ως πρόθεση την πρόληψη, την έγκυρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης ή την υποτροπή της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας.
Τους πάσχοντες με άνοια αφορούν οι δύο δράσεις για τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η πρώτη έχει τίτλο «Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 670.383,33 ευρώ. Η περιοχή ευθύνης του Κέντρου Ημέρας συμπεριλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, και σκοπός του, ως μονάδα ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας, είναι να παρέχει στους ασθενείς με άνοια ένα πλαίσιο ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Επιπρόσθετα, σκοπός είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους.
Η δεύτερη έχει τίτλο «Διασύνδεση Κέντρου Ημέρας υποστήριξης ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων με μονάδες Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η.-Κ.Η.Φ.Η.)». Η δράση, προϋπολογισμού 63.018 ευρώ, αφορά την ενημέρωση, εκπαίδευση, υποστήριξη και εξειδίκευση κατά τη διάρκεια της εργασίας (on-the-job training) του προσωπικού των μονάδων Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η.-Κ.Η.Φ.Η.) σε ζητήματα σχετικά με την άνοια και την οργάνωση λοιπών δράσεων, για 18 μήνες, σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας, καθώς και τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων. Το προσωπικό του προγράμματος διασύνδεσης απαρτίζεται από έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Σχετικά άρθρα

Αυτοψία Ευρωπαίων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Αποστόλης Τζελέτας

Γνωριμία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την τρίτη ηλικία

«Η Ενεργός Γήρανση ως Μέσο Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας»