ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με παρακαταθήκη και τον συντονισμό για τον κορωνοϊό

Χωρίς καθυστερήσεις, παρά την έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, προχωρά με επικεφαλής την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ώστε να αποφευχθούν δασικές και αστικές πυρκαγιές.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία, που δίνει έμφαση και στην οργάνωση των δήμων, κυρίως, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση -αν χρειαστεί- σχεδίων εκκένωσης ή απομάκρυνσης πληθυσμού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και με τον συντονισμό του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου, έγινε ένας σύντομος απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου και εκτενείς αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει από αύριο 1η Μαΐου.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο στα θετικά αποτελέσματατης περσινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε, θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά,ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο.

Κάλεσε τους δημάρχους να καθαρίσουν το αγροτικό ορεινό δίκτυο για να υπάρχουν προσβάσεις, εφόσον χρειαστεί, και να είναι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθειες εμπρησμών. Επίσης, αναφέρθηκε στις συσκέψεις με τα αρμόδια υπουργεία, αναμένοντας αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ενίσχυση. «Θα προχωρήσουμε με τις δυνάμεις μας, στην Ήπειρο τα αποτελέσματα ήταν πάντα θετικά και αυτό οφείλεται στη συνεργασίας μας. Είμαστε ένα επίπεδο πάνω από άλλες περιοχές και συντονιστήκαμε και στα θέματα κορωνοϊού περισσότερο. Θέλω,ό,τι χρειάζεται κάθε υπηρεσία, να είμαστε δίπλα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας γνωστό πως θα ξεκινήσει η κοπή χόρτων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος ευχαρίστησετα μέλη του Συντονιστικού για την άψογη συνεργασία που έχουν,υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις, και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τον σύντομο απολογισμό της περσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στον σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο,έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πασχίδης.

Πέρυσι στην Ήπειρο καταγράφηκαν 252 συμβάντα (έναντι 318 την προηγούμενη χρονιά), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα – χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο ΔιοικητήςΠεριφερειακής ΔιοίκησηςΠυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό.

Προσωπικό και μέσα

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει και έχουν επικαιροποιήσει το σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ ο κ. Παχίδης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της δασοπροστασίας με εθελοντικές ομάδες, κάτι που γίνεται σε άλλες περιοχές, όπως ανέφερε με βάση την εμπειρία του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου διαθέτουν 115 οχήματα και 50 βοηθητικά, 600 πυροσβέστες και 123 πενταετούς υποχρέωσης, ενώ το Σάββατο υπογράφονται οι συμβάσεις για 62 εποχικούς πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, συγκροτούνται πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ καθώς και μεικτά περίπολα με τις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, η ευρύτερη περιοχή έχει στη διάθεσή της αεροπλάνα PZL στην Πρέβεζα και δυο στην Κέρκυρα, δύο μισθωμένα ελικόπτερα μεσαίου τύπου Μ8 σε Κέρκυρα και Γιάννενα με βάση τον περσινό σχεδιασμό. «Παράλληλα αναμένουμε αποφάσεις γιατί το υπουργείο έχει πει ότι θα ενισχυθούν τα εναέρια μέσα και στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Παχίδης.

Σχέδια εκκένωσης

Την ολοκλήρωση των σχεδίων εκκένωσης ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές που γειτνιάζουν με δασύλλια, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής από τους δήμους, «ώστε να μην ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή», όπως ανέφερε ο κ. Βασδέκης.

Από την πλευρά των δήμων, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης σημείωσε ότι η ΠΕΔ θα μπορούσε να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι και θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική προστασία για την οργάνωση, ενώ χαρακτήρισε θετική τη δυνατότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού για την πυροπροστασία, καλώντας τους δήμους να την αξιοποιήσουν.

Συντονισμός και συνεργασία

Συνολικότερα, ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις στις τοποθετήσεις.

Ειδικά για το δασύλλιο του Φρόντζου, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής σημείωσαν ότι πέρυσι σημειώθηκαν προβλήματα σε κάποιες συνδέσεις με το υδροδοτικό δίκτυο και σε υδροστόμια και ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, που συμμετείχε στην συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, ακόμη,αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Κων. Σιόρεντας,ο Αστυνομικός ΔιευθυντήςΙωαννίνων Β. Μουσελίμης, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Ν. Έξαρχος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο αντιδήμαρχοςΙωαννιτών Γ. Λώλης και o υπ. Πολιτικής Προστασίας δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας,ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γ. Λυκοτραφίτης, ο δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ Γ.Λιόλιος, εκπρόσωποι της «Εγνατία Οδος Α.Ε.» και της «Νέα Οδός Α.Ε.»,εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων (Ε.Ε.Σ.- Εθελοντές Σαμαρειτών, Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας και Ε.Ε.Ε και Διάσωσης Καναλλακίου) κ.α., που στο σύνολό τους στάθηκαν στην πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσοτων δασικών πυρκαγιών, όσο και άλλων έκτακτων συμβάντων.

Σχετικά άρθρα

Περίσσεια διαβεβαιώσεων για μέσα και προσωπικό

Με γνωστή «συνταγή» και αυτό το καλοκαίρι

Γεωργία Χαλάτση

Διαπιστωμένες αδυναμίες που χρονίζουν