ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε ιδιώτη η αντικατάσταση των λαμπτήρων

Την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ προκαλεί η επιλογή της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει σε ιδιώτη την αντικατάσταση λαμπτήρων και τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού για τον επόμενο έναν χρόνο.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Τετάρτης, με τα μέλη της να καλούνται να εγκρίνουν τη μελέτη κατασκευής και τους όρους δημοπράτησης του έργου «Αντικατάσταση – επέκταση Δημοτικού φωτισμού», με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν τα μέλη της δημοτικής αρχής και της παράταξης «Ιωάννινα_2023», ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα», που καταψήφισε, με τον Θωμά Γιωτίτσα να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι «βαφτίζει» έργο την προμήθεια, καθώς αυτό που θα γίνει είναι ουσιαστικά προμήθεια λαμπτήρων. Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Υποδομών Γιώργος Αρλέτος, επέμεινε ότι πρόκειται για έργο, καθώς αφορά και την αντικατάσταση, με τη φράση του «αλίμονο αν η καθημερινότητα είναι όμηρος του οποιοδήποτε συνδικαλισμού» να πυροδοτεί έναν έντονο διάλογο με τον κ. Γιωτίτσα.
Ο κ. Γιωτίτσας έδωσε και συνέχεια στο θέμα, όταν σε τηλεοπτικές του δηλώσεις αμφισβήτησε ακόμη και την αναγκαιότητα του έργου, καθώς είπε πως ελάχιστοι λαμπτήρες είναι καμένοι, ενώ έκανε λόγο και για αντιρρήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου.
Από την πλευρά της παράταξης «Ιωάννινα_2023», ο κ. Κοσμάς ψήφισε θετικά, ωστόσο έθεσε το θέμα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού με LED σε όλο τον δήμο Ιωαννιτών», με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχει παρέλθει το τρίμηνο που είχε θέσει η δημοτική αρχή ως τον χρόνο για την παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο θα προχωρήσει στο έργο.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, απέδωσε την καθυστέρηση στη μη διαθεσιμότητα του τεχνικού συμβούλου της περιφέρειας, αλλά και στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των δεδομένων, λέγοντας πως μετά το Πάσχα η δημοτική αρχή θα είναι σε θέση να συζητήσει το θέμα.
Για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας πως ο δήμος έχει τρεις ηλεκτρολόγους και δύο χειριστές του καλαθοφόρου μηχανήματος, ενώ έχει εγκριθεί η αγορά νέου καλαθοφόρου και έχει διοριστεί και 4ος ηλεκτρολόγος που αναμένεται να έρθει. «Αποδεικνύεται ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες θα αποτελούν πάντα το “φιλέτο” για τους εργολάβους, καθώς έχουν σταθερή πελατεία, τους μεροκαματιάρηδες και τους ανέργους που βλέπουν το λογαριασμό της ΔΕΗ (φορτωμένο με τα ανταποδοτικά τέλη) και τρέμουν», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση