ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η απάντηση του Δημήτρη Μαυρογιώργου

Σε σχέση με την επισήμανσή μας για την ανεύθυνη επιβεβαίωση μιας πληροφορίας, που τελικά δεν ίσχυε, από τον ορισμένο για την ενημέρωση των ΜΜΕ σε σχέση με την εξέλιξη του κορωνοϊού στην περιοχή, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, λάβαμε από τον ίδιο την παρακάτω απάντηση:

«Μου προκαλεί κατάπληξη η μετάθεση στο πρόσωπό μου της μετάδοσης “είδησης” για την κατάληξη του ενός νοσηλευομένου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μάλιστα με τον προσβλητικό αν όχι και συκοφαντικό τίτλο μετά φωτογραφίας- “πρώτα τον πέθανε και μετά τον ανέστησε”.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του για “πρωτιά” και την αποκλειστικότητα στη δημοσίευση μιας είδησης, αλλά αυτό εμπεριέχει και τον κίνδυνο λάθους. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναλάβαμε –ανταποκρινόμενοι σε ένα αίτημα μέσων ενημέρωσης, αλλά και του κόσμου- την πρωτοβουλία για έκδοση μιας επίσημης ανακοίνωσης κάθε ημέρα για τα ζητήματα που αφορούν περιστατικά ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο, ώστε να αποφεύγεται η αναμετάδοση φημών.
Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τον κόσμο και από τα Μέσα Ενημέρωσης, ως επίσης και άλλες περιφέρειες που ενδιαφέρθηκαν να την αντιγράψουν. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται ότι τορπιλίζεται από δημοσιεύματα, όπως αυτό το οποίο αναρτήθηκε στο agon.gr.
Είναι αλήθεια ότι ο συντάκτης σας Απ. Τζελέτας επικοινώνησε μαζί μου, λέγοντας πως έχει πληροφορίες για την κατάληξη του συγκεκριμένου νοσηλευόμενου. Η απάντησή μου -στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης φιλικής – εμπιστευτικής συζήτησης που γίνεται συχνά με πολλούς δημοσιογράφους – ήταν ότι και εγώ έχω ακούσει να λέγεται αυτό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε το μεσημέρι να το διασταυρώσουμε και θα ισχύει αυτό που θα ανακοινωθεί επίσημα.
Θεωρώ αυτονόητη τη δημοσίευση της απάντησής μου, με την περαιτέρω επισήμανση ότι πρέπει να γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο, που δε θα συνεχίζει να με θίγει επαγγελματικά και προσωπικά.
Ελπίζω δε το ατυχές δημοσίευμά σας να μην αποτελέσει την αιτία, ώστε μια πρωτοβουλία έγκυρης ενημέρωσης των Ηπειρωτών για τον θανατηφόρο ιό να διακοπεί, αφήνοντας και πάλι ελεύθερο το πεδίο για παραπληροφόρηση και για κινδυνολογία.
Δημήτρης Μαυρογιώργος

Σ.Σ.: Και εμάς μας προκαλεί κατάπληξη το μέγεθος της ανευθυνότητας με την οποία ο κ. Μαυρογιώργος αντιλαμβάνεται τον ρόλο που του ανατέθηκε. Δεν ξέρουμε αν αρέσκεται συχνά σε φιλικές συζητήσεις με δημοσιογράφους, αλλά η πληροφορία για τον θάνατο ενός ανθρώπου είναι –τουλάχιστον για εμάς- ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός για να μη μας προδιαθέτει για φιλικές συζητήσεις. Κανένα άγχος δεν έχουμε για τέτοιου είδους θλιβερές πρωτιές και αυτό αποδεικνύεται από τη σοβαρότητα με την οποία το agon.gr αντιμετωπίζει τα γεγονότα, χωρίς κραυγαλέους και παραπλανητικούς τίτλους, που δυστυχώς αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στο κόσμο των ειδησεογραφικών sites στις μέρες μας. Απλώς, όταν έχουμε μία πληροφορία, την οποία μας την επιβεβαιώνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ούτε λόγο έχουμε να την αμφισβητήσουμε, ούτε χρειάζεται να περιμένουμε να μας επιβεβαιωθεί και γραπτώς. Όπως και όλες τις άλλες πληροφορίες που μας πρόσθεσε, χωρίς καν να ερωτηθεί.
Όσο για το ότι ο κ. Μαυρογιώργος εθίγη επαγγελματικά και προσωπικά, το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά είναι δική του ευθύνη. Εμείς έχουμε θιγεί πολύ περισσότερο, τη δική μας ευθύνη την αναλάβαμε και είπαμε συγγνώμη. Ο ίδιος όχι.
Αποστόλης Τζελέτας

Διαβάστε την ανάρτηση που προκάλεσε την απάντηση του κ. Μαυρογιώργου εδώ

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Επιστρέφει ως Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας ο Δ. Μαυρογιώργος