ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μία ακόμη προσπάθεια για αεροπορική σύνδεση με το Ισραήλ

Το «κλειδί» που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να αυξηθεί το ρεύμα τουριστών από το Ισραήλ στα Γιάννενα, αποτελεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας της Ηπείρου με κάποια από τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ.

Ο στόχος έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς σήμερα όσοι Ισραηλινοί επισκέπτονται την περιοχή μας, έρχονται μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση, αλλά αυξάνει και το κόστος. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν έχει γίνει κατορθωτός, κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η αδυναμία της TUS Air να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ, λόγω δικών της προβλημάτων.
Τις δυνατότητες αεροπορικής σύνδεσης διερευνούν αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, από κοινού με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τουριστικούς παράγοντες της περιοχής, που βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, συμμετέχοντας στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΜΤΜ 2020.
Οι δυνατότητες απευθείας πτήσεων από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ήταν ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν εκτενώς και στη συζήτηση που είχε ο δήμαρχος με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης.
Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, ο δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Israir Group (low cost εταιρίες), όπου εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις για την απευθείας σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ ή τη Χάιφα. Το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης συζήτησε και με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ Amir Halevi,ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην περαιτέρω προβολή των Ιωαννίνων στη χώρα του όσο και στην προσπάθεια απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

Σημαντικές συναντήσεις

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση των κ.κ. Ελισάφ και Λώλη με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εξωστρέφεια των Ιωαννίνων. Ο κ. Φραγκάκης δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην προβολή του συνεδριακού τουρισμού και από κοινού σχεδιάστηκε πλάνο επιλογής επαφών με γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ενώ συμφωνήθηκε η υπογραφή συμφωνίας που θα δώσει τη δυνατότητα προβολής των Ιωαννίνων σε εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό.
Κατά την παραμονή του στο Τελ Αβίβ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη του φορέα εξωστρέφειας του ισραηλινού δήμου Global Tel-Aviv, με τη διευθύντρια του Convention Bureau (Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού), ενώ στην ελληνική πρεσβεία είχε αναλυτική συζήτηση με τους έλληνες διπλωμάτες.
Στον χώρο της τουριστικής έκθεσης ΙΜΤΜ 2020 έγινε σειρά συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες, που είχαν ανταποκριθεί στην επιστολή- πρόσκληση του δήμου για γνωριμία στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης, υπήρξε συνάντηση με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες tour operators, που φέρνει πάνω από 8.500 Εβραίους τουρίστες από το Ισραήλ και τη διασπορά, κυρίως Γαλλία, στην Ελλάδα, ειδικό στον kosher τουρισμό, καθώς και στον σχολικό τουρισμό από τη Γαλλία.
Σειρά συναντήσεων και επαφών υπήρξε και με σημαντικούς επενδυτές τόσο από τον ξενοδοχειακό χώρο, όπως είναι οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας Brown που επενδύουν σημαντικά στην Ελλάδα, όσο και από τον χώρο της διαχείρισης ακινήτων (real estate) και νέων τεχνολογιών (start-up &IT).
Το βράδυ της Τετάρτης, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο που δόθηκε από τον δήμο Kiryat Ono, με τον οποίο τα Γιάννενα έχουν αδελφοποιηθεί. Στη διάρκεια των συναντήσεων έγινε αναλυτική συζήτηση για την εμβάθυνση και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Εμείς Βλέπουμε

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου