ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαράζ καταγγελιών με φόντο τα σκουπίδια

Έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή σηματοδοτεί το μπαράζ ανακοινώσεων από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, που έχει προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας για μεθαύριο Τετάρτη, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ οργανώνει και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.

Αφορμή είναι ο τραυματισμός ενός εργάτη στην αποκομιδή απορριμμάτων, ωστόσο φαίνεται πως η όλη «πολεμική» έχει να κάνει με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να ανοίξει ξανά το θέμα της σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες για την αποκομιδή, που παραμένει προβληματική.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων κάνει λόγο για άρνηση της διοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού με πρόσχημα την έλλειψη κενών οργανικών θέσεων, σημειώνοντας πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής, που θα μπορούσε να αλλάξει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις.
Ως λόγος της μεθαυριανής κινητοποίησης προβάλλεται και η καθυστέρηση στην προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και η διακοπή της παροχής γάλακτος στους εργάτες, καθώς δεν προχώρησαν στον χρόνο που έπρεπε οι διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό. «Είναι φανερό ότι, οι προσλήψεις, τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα δεν ιεραρχούνται από τη δημοτική αρχή όπως ιεραρχείται για παράδειγμα ο σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης. Αυτή η ιεράρχηση, όμως, έχει εξοικονομήσει για τα ταμεία του δήμου περίπου 130 ευρώ μέχρι στιγμής για κάθε έναν από εκατοντάδες δικαιούχους Την ίδια στιγμή δε χάνεται ευκαιρία να στοχοποιούνται οι υπηρεσίες, που έχουν εξαντληθεί, ώστε να παρουσιαστεί ως μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση», σημειώνεται σε ανακοίνωση- καταγγελία.

Ακατάλληλοι εργασιακοί χώροι

Ευθύνες καταλογίζονται στη δημοτική αρχή και για την κατάσταση των εργασιακών χώρων και κυρίως του εργοταξίου, το οποίο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ το χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα». «Τόνοι αδιάθετων υλικών (παλιοί εξοπλισμοί φωτισμού, παιδικών χαρών, πάρκων κ.λπ.) δημιουργούν εστίες μόλυνσης για τους εργαζόμενους και τη λίμνη. Και αντί να δούμε οποιαδήποτε δαπάνη για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, στα αφοδευτήρια για παράδειγμα, είδαμε στον προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννιτών δαπάνη για την αγορά ψηφιακών συστημάτων παρακολούθησης του χώρου… Σπασμένα παράθυρα, κατεστραμμένα είδη υγιεινής, μη επαρκώς φωτισμένοι χώροι έχουν γίνει καθεστώς. Οι εργάτες είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για δουλειά με τις φόρμες εργασίας, γιατί δεν υπάρχουν αποδυτήρια και φυσικά στο τέλος της βάρδιας τα ίδια ρούχα, μολυσμένα με κάθε είδους μικρόβια, τα μεταφέρουν στα σπίτια τους. Η δημοτική αρχή ούτε συντηρεί το εργοτάξιο ούτε προχωρά σε ενέργειες για τη μεταστέγασή του», αναφέρεται.
Ακατάλληλα χαρακτηρίζονται και όλα τα κτίρια των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αερισμός, υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, δεν υφίστανται έξοδοι διαφυγής, σε κανένα κτίριο δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό και μόνο ένα κτίριο έχει ράμπα ΑμΕΑ. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε άλλο υπομονή. Από την υπομονή που κάναμε τόσο καιρό στεγαζόμαστε στα απαράδεκτα κτίρια. Από την υπομονή μας σακατεύτηκαν μέσα σε 3 μήνες 2 εργάτες. Δεν αντέχουμε άλλο. Αν δεν προστατέψουμε μόνοι μας την υγείας μας κανένας δεν πρόκειται να το κάνει», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και ζητά προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια, επαρκώς αεριζόμενα και φωτισμένα, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένα για την εξυπηρέτηση κοινού, άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, απολύμανση, απεντόμωση, μυοκτονία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοταξίου, απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης και άμεσες ενέργειες για τη μεταστέγαση σε νέο χώρο.
Παράλληλα, με επιστολή του προς το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, ζητά να καλέσει τα σωματεία της δύναμής του να εκδώσουν ανακοινώσεις που να αναφέρουν τα προβλήματα για την υγεία και την ασφάλεια σε κάθε χώρο, καθώς τα ακατάλληλα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες, δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά του δήμου Ιωαννιτών. Εξίσου ακατάλληλα κρίνει πως είναι τα περισσότερα δημόσια κτίρια, όπως για παράδειγμα τα κτίρια της Αποκεντρωμένης στο αεροδρόμιο, πάρα πολλά σχολεία χωρίς άδειες, οι υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας που στεγάζονται σε υπόγεια κ.λπ.
Ομοίως οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι πρόβλημα και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για την αντικατάσταση του Τεχνικού Ασφαλείας

Το μπαράζ των καταγγελιών συνεχίστηκε χθες με αφορμή την αντικατάσταση του Τεχνικού Ασφαλείας, με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ να κάνει λόγο για αυταρχισμό του δήμου και να επισημαίνει πως στόχος είναι η προσπάθεια απόλυτου ελέγχου των υπηρεσιών και η χειραγώγηση των υπαλλήλων.
«Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, ο Τεχνικός Ασφαλείας αντικαθίσταται όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ανεπάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του. Γιατί διαφορετικά οι εργοδότες (δήμαρχοι) θα τους αλλάζουν κάθε φορά που δεν ανταποκρίνονται στις “εντολές τους”. Αν ο δήμος ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα που αναφέρονται στην Έκθεση του ΕΛΙΝΥΑΕ (Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου), για τους χώρους εργασίας του Δήμου Ιωαννιτών και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων του, πρέπει να απαντήσει τι ενέργειες έκανε για να τα λύσει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός