ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαράζ ερωτημάτων για το προκάτ κλειστό από εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντήσεις ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για το κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων ζητούν εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος στην Ήπειρο Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Αφού αρχικά υπενθυμίζουν την εξαγγελία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα τον Μάιο του 2019, για ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 3.000-4.000 θέσεων και σημειώνουν ότι κλειστά γυμναστήρια παρόμοιου μεγέθους και χωρητικότητας λειτουργούν σε πολλές πόλεις της χώρας με αντίστοιχα ή μεγαλύτερα πληθυσμιακά δεδομένα από αυτά των Ιωαννίνων, τονίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε εντάξει το κλειστό γυμναστήριο στον προγραμματισμό της, προκειμένου να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες άθλησης των ομάδων και των πολιτών των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, μελετούσε την ορθή και με λογικό κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνονται οι Γιαννιώτες, καθώς η λειτουργία του γηπέδου θα εντασσόταν στο ΠΕΑΚΙ και τα κόστη θα καλύπτονταν από την ετήσια τακτική επιχορήγηση της Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι τον Ιούλιο το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση άδειας χρήσης έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης του νέου κλειστού γηπέδου, ενώ, σε σχέση με το κόστος κατασκευής, αναφέρουν ότι η ανέγερση νέων κλειστών γυμναστηρίων χωρητικότητας 3.500-4.000 θεατών ανέρχεται στα 6,5 έως 7 εκατ. ευρώ, προ διαγωνισμών και εκπτώσεων. Ενδεικτικά, σημειώνουν ότι το κόστος κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Νέας Σμύρνης (3.200 θεατών) είναι 8,8 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- υπόγειο χώρο στάθμευσης 700 θέσεων και ενεργειακή αυτονομία.
Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποσυναρμολόγηση του κλειστού γηπέδου Ελληνικού και τη μεταφορά του στα Γιάννενα, προοπτική που δε βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί ουσιαστικά μπαίνει φρένο στην ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου γηπέδου νέου, αλλά και για λόγους, που έχουν να κάνουν με την παλαιότητα του, το κόστος εγκατάστασης, αλλά και το κόστος λειτουργίας που θα προκύψει.
Ειδικότερα, τονίζουν ότι ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του γηπέδου του Ελληνικού είναι πεπαλαιωμένος, παλιάς τεχνολογίας, ενεργειακά κοστοβόρος και αχρησιμοποίητος για 15 χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα φέροντα στοιχεία και οι εξοπλισμοί της 15ετούς εγκατάστασης του Ελληνικού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν χωρίς φθορές, να επανατοποθετηθούν και να υπάρξουν οι ίδιες εγγυήσεις ποιοτικής λειτουργίας, ως να ήταν καινούργια. Προσθέτουν, ακόμη, ότι το κόστος αποσυναρμολόγησης της εγκατάστασης στο Ελληνικό ούτως ή άλλως θα βαρύνει τον επενδυτή και με την κατατεθείσα πρόταση δεν ξεκαθαρίζεται εάν αυτό θα μετακυλισθεί στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, καθώς και ότι δεν είναι σαφές ποιες αντικειμενικές ανάγκες έρχεται να καλύψει ένα γήπεδο 10.000-15.000 θέσεων, με λειτουργικό κόστος πολλαπλάσιο, πώς αυτό θα ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό, και υπό ποιο καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτούν τους δύο υπουργούς για ποιο λόγο αναστέλλεται η ανέγερση νέου κλειστού γηπέδου στην περιοχή Βοτανικού, τη στιγμή που και η έκταση είχε παραχωρηθεί από τον δήμο και είχε γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως τα λειτουργικά κόστη του νέου γηπέδου, μέσω του Π.Ε.Α.Κ.Ι.
Επίσης, ερωτούν αν υπάρχει τεχνική μελέτη και ανάλογες εγγυήσεις ότι είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση και η επανατοποθέτηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, χωρίς έκπτωση στα δεδομένα ασφάλειας και στη διάρκεια ζωής τους στα Γιάννενα, καθώς και για πόσα έτη επιπλέον των 15 που ήδη υφίστανται, μπορούν να διατηρηθούν, όπως και αν έχει γίνει κάποια μελέτη κι έχει προϋπολογιστεί το κόστος αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και εκ νέου συναρμολόγησης του γηπέδου, καθώς και το κόστος ανακαίνισης και συντήρησης εφόσον καταστεί τεχνικά εφικτή η επανατοποθέτησή του στα Γιάννενα. Επιπλέον, ζητούν να μάθουν αν το κόστος αποσυναρμολόγησης αφαιρείται από τους επενδυτές του Ελληνικού κι επιβαρύνει είτε τον κρατικό προϋπολογισμό είτε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και σε ποιον θα ανήκει το κλειστό γήπεδο, εάν προχωρήσει η μεταφορά του, ποια νομική μορφή θα έχει, από ποια αρχή θα εποπτεύεται, από ποια αρχή θα στελεχωθεί, ποιος φορέας θα καλύψει τα λειτουργικά και διαχειριστικά του έξοδα.

Σχετικά άρθρα

Δεν πείθουν οι έως τώρα εξηγήσεις για το κλείσιμο της σήραγγας

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής