ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσφυγικό- Προς άρση το πλαφόν του 1%

Λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, όταν από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διαβεβαίωνε πως δε θα μεταφερθούν στην Ήπειρο πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών, καθώς η περιφέρεια έχει κορεστεί.

Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις μετακινήσεις, έστω μικρών αριθμών το τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως τη συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, όλες οι περιφέρειες θα δεχθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις δομές, αλλά και στα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα.

Αυτό μετέφερε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, μιλώντας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σημειώνοντας ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Όπως έγινε γνωστό, από τα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες, 5.000 εκ των οποίων θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι σε προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι να αποφασίσουν οι υπηρεσίες ασύλου, αν δικαιούνται προστασίας ή αν θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Μάλιστα, τα προαναχωρησιακά κέντρα πιθανά να γίνουν σε παλιά εργοστάσια ή άλλους χώρους που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, είναι κάτι που θα αποφασιστεί με τις τοπικές αρχές, που αυτές πλέον θα αναλάβουν και τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, αυτό που μεταφέρθηκε είναι πως πλέον, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, θα απαιτείται πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την απόφαση των υπηρεσιών ασύλου, περί τους δύο μήνες, όταν σήμερα φτάνει μέχρι και τα τρία χρόνια. Παράλληλα, άμεσα πρόκειται να λειτουργήσουν περισσότερα Γραφεία Ασύλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους περιφερειάρχες συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ τους, προκειμένου να υπάρξει και αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Ενημέρωση και ισοκατανομή

«Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της πολιτείας» σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, επαναλαμβάνοντας πάντως την ανάγκη για έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των τοπικών αρχών, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε με έμφαση από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, με τους οποίους έχουμε έρθει σε επικοινωνία επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, να έχουμε πολύ καλή ενημέρωση. Πιστεύουμε ότι η προετοιμασία, η καλή ενημέρωση θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση της μετακίνησης αυτών των ανθρώπων και ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και πρέπει για τους ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη τύχη και τους έλαχε να βρεθούν στη δική μας περιοχή, στη δική μας πατρίδα. Οφείλουμε να αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας, οφείλουμε να δείξουμε όλοι την ανθρωπιά μας και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε η μετακίνηση και διαμονή των ανθρώπων όπου η πολιτεία έχει επιλέξει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», σημείωσε.

Ο κ. Ελισάφ έθεσε παράλληλα την ανάγκη ισοκατανομής των προσφύγων-μεταναστών τόσο μεταξύ των περιφερειών όσο και ενδοπεριφερειακά, δηλαδή μεταξύ των νομών της ίδιας περιφέρειας.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το 1% που είχε διακηρυχθεί ανά περιφέρεια δε θα ισχύει, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να μετακινηθούν υπερβαίνει αυτή τη δυνατότητα. Ούτε είναι άπειρες οι δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών να δεχθούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων – μεταναστών και γι’ αυτό, αυτό που ζητήσαμε, είναι ισοκατανομή και στις περιφέρειες αλλά και εντός των περιφερειών, στους αντίστοιχους νομούς. Αυτό έχω πει επανειλημμένα και στον υπουργό και στον υφυπουργό κ. Στεφανή που διαχειρίζεται το θέμα», σημείωσε.

Κριτική από Ριζόπουλο

«Να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει για πολλοστή φορά να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις», καλεί τον περιφερειάρχη ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, με ανακοίνωσή του.

Η παράταξη είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ κατέθεσε και σχετικά ερωτήματα, ώστε να προετοιμαστεί η περιφέρεια. «Είναι σαφές ότι η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο περιφερειακό συμβούλιο συνεχώς παρατείνεται. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί υπάρχει η γνώση των πραγμάτων αλλά δε θέλουν να συζητηθούν δημόσια και μας φέρνουν για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων ή πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο.Σε κάθε περίπτωση, ο περιφερειάρχης “σέρνεται” πίσω από τις εξελίξεις και ουσιαστικά οι Ηπειρώτες θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις εξαιτίας της δικής του αδυναμίας να χειριστεί το θέμα. Η δε κυβέρνηση λανθασμένα συνεχίζει την στρατηγική “βάλτε πλάτη”. Δεν μπορούμε όμως ως Ηπειρώτες να βάλουμε πλάτη σε κάτι που δε γνωρίζουμε», σημειώνει στην ανακοίνωση και προσθέτει πως η Ήπειρος έχει ήδη υπερβεί το στόχο κατανομής του 1%,καθώς ο πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχεται στους 336.856 κατοίκους και, σύμφωνα με τις ανεπίσημες ενημερώσεις φορέων, στις προσφυγικές δομές της περιοχής, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, διαβιούν περί τους 3.500 ανθρώπους. «Αναμένουμε λοιπόν τον καινούργιο αριθμό», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου