ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πριν την «αφετηρία», η «απόφαση»

Σε λειτουργία έχει τεθεί ως προπομπός του Πολυδύναμου κέντρου του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ο Συμβουλευτικός Σταθμός στο κέντρο της πόλης, η πύλη υποδοχής στην πρότυπη και πρωτοποριακή μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης, που θα λειτουργήσει σε συνεργασία του ΕΣΥ, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Τα γραφεία του Συμβουλευτικού Σταθμού στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα 2, στον 4ο όροφο, είναι έτοιμα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ έχει ήδη αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους ενδιαφερόμενους για ένταξη στα προγράμματα του Πολυδύναμου.
Για ένα καινοτόμο κέντρο, το οποίο θα στηριχθεί στην τεχνογνωσία των φορέων που συμπράττουν, με τα μηνύματα να είναι ήδη θετικά, έκανε λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Βαγγέλης Καρβούνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1.
Από εδώ και στο εξής, το μεγάλο βάρος για την λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου και της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης πέφτει στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου, στο ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, που, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους και με διακριτούς ρόλους, θα αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών.
Στις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε το έργο να μην απενταχθεί, αναφέρθηκε ο διευθυντής του ψυχιατρικού τομέα Γιώργος Μακρυδήμας, επισημαίνοντας ότι η σωματική απεξάρτηση είναι ένα ιατροκεντρικό ζήτημα. Μάλιστα, οι άνθρωποι του νοσοκομείου αποκαλούν τον Συμβουλευτικό σταθμό «η απόφαση» και το Πολυδύναμο «η αφετηρία» για έναν άλλο τρόπο ζωής, μακριά από τις εξαρτήσεις.
Το πολυδύναμο κέντρο έρχεται να καλύψει δυο μεγάλα κενά που υπήρχαν στην χώρα μας. Αυτό της σωματικής αποτοξίνωσης και της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του στερητικού συνδρόμου από ναρκωτικές ουσίες, κυρίως ηρωίνη, αλλά και αλκοόλ, όπως τόνισε ο Βασίλης Κούτρας, εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ.
Δεδομένου δε ότι το πολυδύναμο είναι ένα μεγάλο κτίριο, ο κ. Κούτρας εκτίμησε ότι θα μπορούσαν μελλοντικά να αναπτυχθούν και άλλου τύπου υπηρεσίες σχετιζόμενες με την απεξάρτηση, για πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Την ικανοποίησή της για την έναρξη λειτουργίας της δομής, που είναι η δεύτερη αντίστοιχη δημόσια δομή στη χώρα, εξέφρασε η κοινωνική ανθρωπολόγος και υπεύθυνη της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ Γιώτα Παναγιωτίδου, αναφερόμενη στη συνεργασία που είναι μεν δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή. Το ΚΕΘΕΑ έχει διαθέσει δυο έμπειρα μέλη για τη λειτουργία του συμβουλευτικού σταθμού και έχει αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού, που προσελήφθη για να στελεχώσει το Πολυδύναμο Κέντρο.

Σχετικά άρθρα

Ορόσημο και για την «Έξυπνη Πόλη» το 2030

Από τη θεωρία στην πράξη για την πρόληψη του burn out

Ηπειρωτικός Αγών

Ανάγκη ενημέρωσης σε σταθερή βάση για το πρόβλημα των εξαρτήσεων