ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Χωρίς την έκδοση ψηφίσματος, εν αναμονή των προτάσεων όλων των παρατάξεων, συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έγινε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μετά από πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου»

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με περιφερειάρχες και εκπροσώπους των 13 περιφερειών της χώρας, ενόψει της μετακίνησης πληθυσμών προς την ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στον σχεδιασμό αυτό έχει μπει και η Ήπειρος, όπου μεταφέρθηκαν ήδη εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σε Κατσικά και Φιλιππιάδα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα μεταφερθούν και άλλοι.
Ουσιαστικά, από τη συνάντηση αυτή, οι κατευθύνσεις του υπουργείου αφορούν την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, τις επαναπροωθήσεις και τη διαμόρφωση συνθηκών φιλοξενίας, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ενώ σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν, ήταν και η χρήση ξενοδοχείων σε ορεινές περιοχές, για τη φιλοξενία προσφύγων.
Από το σύνολο σχεδόν των τοποθετήσεων τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης προς του προσφυγικούς πληθυσμούς, όπως όμως και η ανάγκη ενημέρωσης για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια, ώστε να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις υποδομές διαβίωσης τους.
Από την πλευρά του, εισηγούμενος το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος επέκρινε την περιφερειακή αρχή για τη μη παρουσία του περιφερειάρχη σε αυτή τη σύσκεψη, καθώς τον εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συζήτηση, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αιτήματα από την Ήπειρο.
Ερωτήματα ως προς το αν και ποιες υποχρεώσεις ανέλαβε η Ήπειρος απέναντι στο υπουργείο για το θέμα αυτό, έθεσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. φαίνεται πως δεν τηρείται. «Θα αναλάβει η Ήπειρος το κομμάτι που της αναλογεί. Να τηρηθεί μια ισομερής κατανομή και να φανούμε αντάξιοι της φιλοξενίας που και εμείς ως Έλληνες τύχαμε σε άλλες χώρες», σημείωσε.
Πρόσκληση και πρόκληση στην περιφέρεια να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα του προσφυγικού, απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες αλλά και αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν πλέον εδώ. «Για μένα δεν υπάρχουν πρόσφυγες, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σαν τα ζώα και δε θα ήθελα με τίποτα να βλέπω τους ανθρώπους που ζουν στα διαμερίσματα, να τους αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας λες και είναι βρώμικοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για εγκλωβισμένους ανθρώπους λόγω των διακρατικών συμφωνιών, έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, καλώντας την περιφερειακή αρχή να υπάρξει ενημέρωση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και την εμπλοκή των περιφερειών.
Στο ίδιος μήκος κύματος, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάζονται να βρεθούν και στη χώρα μας λόγω των πολέμων, κινήθηκαν οι επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος και της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος. Παράλληλα, ο κ. Ζήκος έθεσε και το θέμα του ελέγχου των ΜΚΟ.
Την παραμονή τους στην πρώτη χώρα υποδοχής, την Τουρκία, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Αναγνώστου, επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Αναγνώστου διαχώρισε την παράταξή του από το κόμμα της Χρυσής Αυγής και την χαρακτήρισε πλέον «ανένταχτη» κομματικά.
Η περιφερειακή αρχή θέλησε να θέσει σε ψηφοφορία το ψήφισμα της ΕΝΠΕ, ωστόσο επειδή το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς να το γνωρίζουν εκ των προτέρων οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν υπήρξε ψηφοφορία και έτσι είτε θα αποσταλούν οι προτάσεις τους, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα, ή θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Σε «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Υγείας καλεί η ΑΣΥ Υγειονομικών

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου