ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Βουλή η ανεξέλεγκτη βόσκηση στη Δρακόλιμνη

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης κτηνοτροφικών ζώων στην αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη,) εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Με αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο Γιώργος Αμυράς διαβιβάζει στη Βουλή επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, που αναφέρεται στο πρόβλημα της παρουσίας βοοειδών στις υπο-αλπικές περιοχές της κοινότητας Παπίγκου, παραθέτοντας, επίσης, σειρά εγγράφων-καταγγελιών του Συλλόγου Επαγγελματιών Παπίγκου, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παπίγκου και της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου «Αγριόγιδου στα βουνά- Balkan Chamois Society», που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και περιγράφουν τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής όσο και τη διατήρηση των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στα έγγραφα τονίζεται ότι η εξάσκηση της εκτατικής κτηνοτροφίας αποτελεί παραγωγική οικονομική δραστηριότητα και σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βοσκοτόπων, αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Προτείνεται ως βέλτιστη λύση ο άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής Δρακόλιμνης και Ξηρόλιμνης ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτροφικά ζώα, όπως ακριβώς έγινε και στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο οροπέδιο Μουσών. Λύση που δεν προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία, που σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή τοπικά και στο σύνολο της χώρας, ούτε και στον τοπικό κοινωνικό ιστό.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο