ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η επίσκεψη έφερε παλιά και νέα αιτήματα

Με πληθώρα αιτημάτων έφυγε από τον νομό Ιωαννίνων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πέρα από το υπόμνημα που του παρέδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, αιτήματα τέθηκαν και από τον δήμο Ζαγορίου, ενώ η επίσκεψή του στάθηκε αφορμή για να «ανοίξουν» και άλλα θέματα.

Πολυδύναμο ιατρικό κέντρο, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, ζήτησε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού στη Βίτσα, όπου υπήρξε συζήτηση με τους κατοίκους και έγινε η ανακοίνωση για την στήριξη της υποψηφιότητας των Zαγοροχωρίων για ένταξη στον Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco.

Ο κ. Σουκουβέλος έθεσε ακόμη την ανάγκη οδικής σύνδεσης της περιοχής με την Εγνατία αλλά και με την Δυτική Μακεδονία, μέσω της Βοβούσας και της Λάιστας, ενώ υπογράμμισε ότι «το Ζαγόρι προσδοκά μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη ώστε να βρει την θέση που του αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας».

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. ΚΑχριμάνης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της περιοχής λόγω του φυσικού περιβάλλοντός, όπως είναι η αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού μέσω του Epirus Trail, της μεγάλης ορεινής διαδρομής των μονοπατιών που διασχίζει όλη την Ήπειρο, τις αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η περιοχή, αλλά και στην διασύνδεση όλων αυτών με τα τοπικά προϊόντα για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και έκανε αναφορά σε επιμέρους ζητήματα όπως οι οδικοί άξονες αλλά και στα θέματα την προστασίας του περιβάλλοντος των πολιτιστικών μνημείων και της αγροδιατροφής. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση για να μείνουν ζωντανά τα χωριά της περιοχή.

Στη Βουλή (ξανά) το παλιό πανεπιστήμιο

Με αφορμή και την αναφορά του ζητήματος από τον δήμαρχο Ιωαννίνων προς τον πρωθυπουργό, ερώτηση για το παλιό Πανεπιστήμιο κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, ζητώντας την παραχώρησή του στον δήμο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κεφάλα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα την μακροχρόνια παραχώρηση του παλιού πανεπιστημίου στους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, είτε με μηδενικό είτε με συμβολικό ενοίκιο, προτείνοντας την αξιοποίησή του για την κάλυψη εκπαιδευτικών ή διοικητικών αναγκών. «Εκτός της λύσης της αξιοποίησης του Παλιού Πανεπιστημίου, αναγκαιότητα είναι επίσης να δοθούν απαντήσεις και για τα σοβαρά δομικά προβλήματα του κτιρίου, καθώς απειλείται η σωματική ακεραιότητα των περιοίκων και των διερχομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π.Δ. Λίμνης και μεταφορά νερού

Χαρακτηρίζοντας «πολύ επιτυχημένη» την περιοδεία του πρωθυπουργού στον νομό, ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Καλογιάννης, κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του, πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τη, λίμνη Παμβώτιδα και τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά την Παμβώτιδα, τον ενημέρωσε αρχικά για την αναγκαιότητα έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της, που παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και για την ανάγκη εμπλουτισμού της λίμνης με καθαρό νερό, «δεδομένης μάλιστα της ταπείνωσης της στάθμης της κατά ένα μέτρο τουλάχιστον, και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης αστικών αποβλήτων στο λεκανοπέδιο».

Για τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων που εκκρεμεί από το 2009, ο Σταύρος Καλογιάννης μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα διογκώνει τα ήδη οξυμένα οικιστικά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενδεικτικά, σημείωσε πως δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων του λεκανοπεδίου, ούτε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη και ξεπερασμένη από καιρό Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

Για τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα ο κ. Καλογιάννης θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα στον δήμο Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο