ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκ νέου πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ο Στ. Παργανάς

Ο Σταύρος Παργανάς εξελέγη εκ νέου πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας Δημήτρης Σακαρέλης και γραμματέας ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας Δημήτρης Γκαμπρέλας, από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, μετά από πρόσκληση της πλειοψηφούσας περιφερειακής συμβούλου Αγνής Νάκου -Δασούλα, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Η ψηφοφορία για το προεδρείο έγινε με ανάταση χειρός, μετά από συμφωνία όλων, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της ΑΡ.Π.Η. Νίκος Ζήκος και ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Ηπείρου» Κώστας Νουτσόπουλος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας ζήτησε -μια πρόταση που δε συζητήθηκε- να υπάρξει δέσμευση για τη συνδιαμόρφωση από τις παρατάξεις της μειοψηφίας των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του περιφερειακού συμβουλίου.
Την αντίθεσή του στις αλλαγές που επήλθαν στον εκλογικό νόμο, εξέφρασε ο Νίκος Ζήκος, σημειώνοντας ότι «ακυρώνουν τη λαϊκή εντολή» και δημιουργούν «πλαστές πλειοψηφίες».
Τα μέλη του σώματος καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και στη συνέχεια ακολούθησε η εκλογική διαδικασία, χωρίς ωστόσο μέχρι το τέλος να γίνουν πολιτικές τοποθετήσεις από τους επικεφαλής, γεγονός για το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
Τις ευχαριστίες τους προς τους περιφερειακούς συμβούλους εξέφρασαν μετά την εκλογή τους τα μέλη του προεδρείου, ενώ ο πρόεδρος σημείωσε ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οι «παρεκτροπές».
«Οι υποχρεώσεις εκάστου εξ ημών, το ήθος και η ευπρέπεια που πρέπει να μας διακρίνει κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, δεν είναι θέμα επιβολής νόμου αλλά επιβάλλεται από άγραφους κανόνες ορθής πολιτικής συμπεριφοράς. Κανόνες, που πολλές φορές δεν τηρούνται κατά την προεκλογική περίοδο, όπου επικρατεί αμετροέπεια, απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αυτά στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, που είναι χώρος παραγωγής του διαλόγου με πολιτικό πολιτισμό, θα είναι ανεπίτρεπτα. Όποιος επιχειρήσει τέτοιου είδους συμπεριφορά, να γνωρίζει ότι θα τύχει των αυστηρότερων κυρώσεων που προβλέπει ο κανονισμός, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς διακρίσεις. Να γνωρίζετε ότι όλοι σας θα έχετε τη δυνατότητα να αναπτύσσετε τις θέσεις σας, τις προτάσεις, να ασκείτε την κριτική σας για οποιαδήποτε ζήτημα. Δε χρειάζονται αέναες πολιτικές συζητήσεις, αλλά διάλογος που οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα, σε λύσεις προβλημάτων. Ελπίζω στη συνεργασία όλων, ώστε, μέσα από τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση, να πετύχουμε το άριστο για τον τόπο μας. Τέλος, όλοι να γνωρίζουμε ότι “αρχή άνδρα δείκνυσι”», ανέφερε ο κ. Παργανάς.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Το περιφερειακό συμβούλιο στη συνέχεια εξέλεξε την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας. Στη νέα σύνθεση μετέχουν ως τακτικά μέλη, από την πλειοψηφία οι Ιωάννης Κατέρης, Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Παναγιώτα Ναυρόζογλου, Δημήτρης Βαρέλης και Βασίλης Καλούδης, και από τη μειοψηφία οι Γιώργος Ζάψας (Κοινό Ηπειρωτών), Δημήτρης Παππάς (Ορίζοντες Ηπείρου) και Μαργαρίτα Κιτσανού (Ήπειρος Όλον).
Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν από την πλειοψηφία οι Αναστασία Σίμου- Τάσιου, Σταυρούλα Μπότση- Μπραΐμη, Χάρης Λαζάνης, Αχιλλέας Γκούμας και Παναγιώτα Μητροκώστα και από τη μειοψηφία οι Άρης Σπέγγος (Κοινό Ηπειρωτών), Στάθης Νάνος (Ορίζοντες Ηπείρου) και Χάρης Λιούρης (Ήπειρος Όλον).

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου