ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λιγότεροι οι αριστούχοι λόγω Χημείας

Τέλος έλαβε η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ανακοινώθηκαν χθες στα λύκεια και ηλεκτρονικά οι βαθμολογίες, με την πρώτη εικόνα να δείχνει μεγάλη διασπορά στις βαθμολογίες άνω του δέκα και μεγάλη συγκέντρωση βαθμολογιών κάτω από τη βάση.

Η πρώτη εικόνα για τις βαθμολογίες των υποψηφίων από τα σχολεία των Ιωαννίνων είναι καλή, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μιχάλη Ράπτη, ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι εξεταζόμενοι στην Χημεία, με αποτέλεσμα, να μην αναμένονται πολύ υψηλές βαθμολογίες στον κλάδο των σπουδών υγείας.
«Δεν έχουμε ακόμη επίσημα στατιστικά, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την επικοινωνία που είχα με τα λύκεια, οι μαθητές πήγαν αρκετά καλά, αν εξαιρέσουμε το μάθημα της Χημείας, που δυσκόλεψε τα παιδιά και αυτό θα επηρεάσει και τις βάσεις, κυρίως στις Ιατρικές σχολές. Θα είναι δύσκολο να συναντήσουμε βαθμολογίες πάνω από 1900 μόρια, θα έχουμε υψηλές βαθμολογίες, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι όσο υψηλές ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά αυτό αφορά όλη την Ελλάδα, όχι μόνο την περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Ράπτης και ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Ζούμε την αγωνία τους, όπως και των γονέων, και αξίζει να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και να ικανοποιήσουν τους στόχους τους», πρόσθεσε.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ποσοστό των γραπτών κάτω της βάσης ήταν εξαιρετικά μεγάλο: στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας (64,99%) και Μαθηματικά (61,03%).
Όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση κατέχει το μάθημα της Ιστορίας. Το 47,20% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από 10, ενώ μόλις το 9,04% συγκέντρωσε βαθμολογία από 18 έως 20. Επίσης, στα Αρχαία, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθμολογίες 5-10 ( το 26,24% των υποψηφίων), ενώ υψηλή βαθμολογία (18-20) συγκέντρωσε το 2,84% των υποψηφίων. Για το μάθημα των Λατινικών, μπορεί κανείς να πει ότι οι βαθμολογίες ήταν των «άκρων», αφού το 30,29% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 24,23% αρίστευσε (18-20).
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στα Μαθηματικά και τη Χημεία, τα ποσοστά βαθμολογιών πάνω και κάτω από τη βάση είναι μοιρασμένα: 46,59% κάτω από τη βάση και 53,41% πάνω από τη βάση στα Μαθηματικά και 42,12% κάτω από τη βάση και 57,88% πάνω από τη βάση στη Χημεία.
Στη Φυσική, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση είχαν οι βαθμολογίες 5-10 (24,75%), ενώ 18-19 έγραψε το 6,44% και 19-20 το 6,29%. Στη Βιολογία, το 31,43% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 16,68% αρίστευσε (19-20) και το 11,46% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία 18-19.
Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν αρκετά υψηλά στα Μαθηματικά (73,96%) και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (71,92%). Ειδικότερα, στα Μαθηματικά, το 49,67% των υποψηφίων έγραψε 0-5, ενώ αρίστευσε (18-19) το 1,58%. Στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, το 22,93% έγραψε από 0 έως 5 και το 11, 87% από 19 έως και 20.
Τέλος, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το 22,25% έγραψε από 0 έως 5, ενώ βαθμολογίες 18-19 έλαβε το 7% και 19-20 το 5,22% των υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, πρέπει να γίνουν και συγκρίσεις με τα στοιχεία των περσινών βαθμολογιών.

Επόμενο βήμα τα μηχανογραφικά

Οι 104.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ, θα μπορούν να υπολογίσουν τα μόρια που συγκέντρωσαν, προκειμένου να κάνουν τις τελικές επιλογές τους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο θα μπορούν να οριστικοποιήσουν από την Πέμπτη 4 Ιουλίου.
Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Το υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει τους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν την Τρίτη 9 Ιουλίου και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Όπως σημείωσε ο κ. Ράπτης, αν κάποιος αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μπορεί να απευθύνεται στο σχολείου του για βοήθεια.

Σχετικά άρθρα

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια- Αρίστευσε το 50% των μαθητών

Γεωργία Χαλάτση

Άγγιξαν το απόλυτο οι επιτυχίες των Γιαννιωτών

«Γρίφος» οι βάσεις λόγω νέων τμημάτων