ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άγγιξαν το απόλυτο οι επιτυχίες των Γιαννιωτών

Υψηλές επιδόσεις είχαν τα Γιάννενα και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, τηρώντας την παράδοση, με το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων από τα Γενικά, αλλά και τα Επαγγελματικά Λύκεια να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας και την αποστολή τους στις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, άρχισε και η πρώτη ανάλυση και επεξεργασία.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Μιχάλη Ράπτη, τα στοιχεία είναι πολύ καλά για την περιοχή, αποδεικνύοντας και το επίπεδο των υποψηφίων.

Έτσι, από τους 1290 υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, 1210 εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση. Μάλιστα, 25 υποψήφιοι εισάγονται σε Ιατρικές Σχολές, 19 εκ των οποίων στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και 27 σε Νομικές Σχολές.

Σημαντικές ήταν οι επιδόσεις και των υποψηφίων στα Επαγγελματικά Λύκεια, με το ποσοστό επιτυχία να κυμαίνεται στο 60% περίπου. Στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν 171 μαθητές ΕΠΑ.Λ., με τους 105 να πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, μάλιστα, οι 41 από αυτούς στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας υποψήφιος του ΕΠΑ.Λ. πέτυχε την εισαγωγή του στην Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Πρωτιά» στην Ιατρική Ιωαννίνων

Με 19213 μόρια, ο Δημήτρης Καραμήτσος, μαθητής του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, πέτυχε να εισαχθεί πρώτος στην Ιατρική Ιωαννίνων, κατέχοντας και την «πρωτιά» συνολικά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση των βάσεων επιβεβαίωσε ότι οι κόποι του απέδωσαν καρπούς, όπως χιλιάδων άλλων μαθητών, με τον ίδιο να σημειώνει ότι υπήρξε κούραση και πολύωρο διάβασμα, αλλά η επιθυμία, η διατήρηση της ψυχραιμίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας και η στήριξη της οικογένειάς του, ήταν τα «κλειδιά» για το θετικό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι αυτό μου έδωσε τη βάση, ώστε το διάβασμα να είναι οργανωμένο και αποδοτικό και εν τέλει να έχω την ευκαιρία να μπω στη σχολή της πρώτης μου προτίμησης», σημείωσε.

Ο Δημήτρης, αν και θα μπορούσε να εισαχθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε Σχολή επιθυμούσε, επέλεξε την Ιατρική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παραμένοντας πιστός στην πόλη του, αλλά και θεωρώντας πως η συγκεκριμένη Σχολή είναι από τις καλύτερες της χώρας.

Το μέλλον που ανοίγεται διάπλατα μπροστά του, κάθε άλλο παρά περιορίζει τις επιλογές του και έτσι ο ίδιος ακόμη δε θέλει να ταχθεί σε κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα. «Ως επάγγελμα αλλά και ως επιστήμη η Ιατρική έχει πολλές επιλογές και δεν ξέρω τι θα σκέφτομαι μετά από κάποια χρόνια, που θα βρίσκομαι, και τις δυνατότητες που θα μου προσφέρει αυτή η επιστήμη», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος